StoryEditor

Sebija Izetbegović nasljeđuje Bakira kao bošnjački član predsjedništva BiH?

Piše D  /  15.04.2018., 07:04h

Kandidatura Sebije Izetbegović za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i dalje je vrlo izgledna opcija u stranci koju vodi njen suprug Bakir, saznaje srpskainfo.com.

Prema tvrdnjama odlično obavještenih izvora srpskainfo iz vrha SDA, općinske organizacije žena te stranke u narednih nekoliko dana trebalo bi početi s predlaganjem svojih kandidata za novog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Sugovornici srpskainfo.com koji su insistirali na anonimnosti ističu da bi Sebija Izetbegović, prema njihovim riječima, trebala dobiti skoro jednoglasnu podršku žena SDA da zamjeni svog supruga u fotelji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

– Sebijinu kandidaturu već za nekoliko dana podržati će organizacije žena SDA iz Zeničko-dobojskog kantona, a zatim bi tome trebalo da se pridruže i drugi aktivi iz ostalih kantona – tvrde sugovornici.

Iako su pojedini mediji nedavno objavili da Sebija Izetbegović, navodno, nema ambicije da zamjeni svog supruga kome ističe drugi mandat u Predsjedništvu BiH, izvori srpskainfo tvrde da to nije točno.

– Ako dobije podršku većine Aktiva žena SDA, a sve su prilike da će tako i biti, Sebija automatski ulazi u stranačku trku za dobijanje kandidature sa dosadašnjim glavnim favoritom Denisom Zvizdićem – tvrde izvoti srpskainfo.

Da je supruga aktualnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sve izvjesniji kandidat SDA za tu funkciju nedavno je indirektno potvrdio i sam Denis Zvizdić.

– SDA će izabrati osobu koja će poštovati programske principe, odnosno svakog ko može iznijeti takav zadatak i ponijeti tu časnu funkciju. Zašto to ne bi mogla biti i Sebija, ali to će odlučiti organi stranke – rekao je Zvizdić.

Simptomatična druženja

Novinska agencija “Patria” (NAP), iza koje nezvanično stoji bošnjački ratni ministar unutrašnjih poslova Bakir Alispahić, nedavno je takođe objavila da je Sebija Izetbegović i dalje u igri kao kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH.

– Sebijina česta i pompezno najavljena druženja sa ženama SDA ne pokazuju da je u pitanju obična agitacija u korist stranačkog omasovljenja. Mnogi i dalje sumnjaju da je ova prekomjerna konkurencija za člana Predsjedništva BiH ciljana da bi se u produžecima, ipak, kandidirala Sebija Izetbegović – ističe NAP.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:31