StoryEditor

SDA uz pomoć šest tužitelja proizvodi afere u BiH (VIDEO)

Piše D  /  29.07.2021., 17:14h

Tvrdi to izvor Glasa Srpske blizak Tužiteljstvu BiH i dodaje da je SDA u tu instituciju instalirala nekoliko tužitelja za specijalne zadatke.

- SDA i Mektić započeli su kampanju populističkom pričom o neefikasnosti borbe protiv korupcije i nekakvom kaosu i pod maskom reformi pokušavaju vratiti utjecaj na pravosuđe. Ne čude tako snažni napadi SDA na Tužiteljstvo BiH i  pravosuđe u cjelini, jer je ta stranka dobrim dijelom izgubila i još gubi snažno oružje. Zato nastoji makar zadržati ostatke svojih kadrova u pravosuđu i ministra Mektića koji je u ovoj situaciji poslužio SDA kao ruka kojom kestenje pokušava izvaditi iz vatre, navodi sugovornik Glasa Srpske.

Utijeaj najjače bošnjačke stranke na pravosuđe počeo je slabiti odlaskom Meddžide Kreso sa pozicije predsjednice Suda BiH i suspenzijom glavnog tužitelja Gorana Salihovića i njegovog zamjenika i šefa posebnog odjela za organizirani kriminal Bože Mihajlovića, te otvaranjem disciplinskih i krivičnih postupaka protiv tužitelja.

- Slabljenje utjecaja SDA u pravosuđu počelo je odlaskom Meddžide Kreso, koja je imala redovnu komunikaciju s ministrom Mektićem i neuspjelim pokušajem da za njenog nasljednika bude imenovan njoj i SDA blizak kadar. SDA je 12 godina vladavine Kreso iskoristio za pretvaranje Suda BiH u oružje za obračun sa ideološkim i političkim neistomišljenicima. Dok joj nije počeo padati utjecaj, Kreso je iskoristila utjecaj na bivšeg predsjednika VSTS BiH i aktualnog sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH Milorada Novkovića da u pravosudne institucije na razini BiH instalira garnituru odanih kadrova SDA okupljenih oko nje i tužitelja Tužiteljstva BiH Dubravka Čampare čiji je brat Aljoša u rukovodstvu SDA i ministar unutrašnjih poslova FBiH, a rođak Denis Zvizdić predsjedacajući Vijeća ministara BiH, navodi sugovornik Glasa Srpske.

Linijom Kreso-Novković-Čampara u Tužiteljstvu BiH je doveden javnosti do sada nepoznat i neafirmiran tužiteljski kadar Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Sena Uzunović.

- Oni su priključeni davno instaliranim uzdanicama SDA Boži Mihajloviću i Miroslavu Markoviću, koji od srpskog imaju samo ime i prezime, a u stvari su u potpunosti lojalni SDA. Ta stranka ih je dovela na te pozicije u startu pravosudne reforme i iskoristili srpsku kvotu sebi odanim kadrovima. Čampara, Hukeljić i Pašić uglavnom su zaduženi da kroz isfabricirane koruptivne afere pokušaju kriminalizirati vlast Republike Srpske. Mihajlović je korišten najčešće za koruptivne afere protiv političkih protivnika u FBiH i davanje prividne multinacionalnosti u istragama i postupcima protiv dužnosnika iz Republike Srpske. Za delikatne političke optužnice najčešće je bio korišten Marković iza čijeg imena i prezimena je zamaskirana politička pozadina cijelog slučaja u režiji SDA, objašnjava sugovornik Glasa Srpske.

U javnost je nedavno iscurila informacija o neformalnim sastancima tužitelja Tužiteljstva BiH sa Mektićem, a to je potom potvrdila i v.d. glavnog tužitelja Gordana Tadić. Ona je istaknula da je jedan tužitelj prijavljen disciplinski zbog utiecaja na predmet u kojem se pojavljuje Mektić i da su dvojica tužitelja priznala da su se neformalno sastajala sa ministrom.

- Radi se upravo u tužiteljima Hukeljiću i Pašiću, koji su bez ijedne formalne odluke suspendiranog glavnog tužitelja, iako su izabrani u odjel za ratne zločine, prebačeni u posebni odjel za organizirani kriminal i korupciju. Tu su odmah zaduženi predmeti koji se uglavnom odnose na politički establišment Republike Srpske. Ti tužitelji su i ranije redovno održavali neformalne kontakte sa Mektićem, bez znanja i odobrenja glavnog tužitelja, rekao je sugovornik Glasa Srpske.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:27