StoryEditor

SDA Mostar: "Sve osim potvrđivanja prvostupanjske presude bilo bi ruganje žrtvama"

Piše D  /  29.07.2021., 17:49h

"Umjesto suočavanja sa počinjenim zločinima poput masovnih ubojstava, protjerivanja, rušenja brojnih objekata, od kojih su neki od neprocjenjive povijesne vrijednosti, bivši lideri samoproglašene Herceg Bosne i danas, uz otvorenu podršku Zagreba, inzistiraju na floskulama o tzv. nesretnom sukobu, pa čak tvrde i da je sukobe započela Armija RBiH, te da HVO i lideri Herceg-Bosne nisu željeli razdvajanje od države BiH", stoji u priopćenju.

O kakvoj se politici radilo, kako navode iz SDA, možda najbolje svjedoče brojni logori, koji su za Bošnjake Hercegovine i sve druge nehrvate, osnivani u Mostaru, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Dretelju, te drugim mjestima.

Zato, kako navode, čude pokušaji relativizacije istine i nastavak insistiranja na odavno prevaziđenim rješenjima.

"Sve osim potvrđivanja prvostupanjske presude, pa i onog dijela koji govori o udruženom zločinačkom poduhvatu, bilo bi otvoreno ruganje žrtvama jedne propale politike koja, nažalost, u jednom dijelu političke scene u BiH i Hrvatskoj još uvijek ima svoje zagovornike, koji se ne libe ponuditi je kao navodno ‘pravedno rješenje za Hrvate u BiH‘", stoji u priopćenju.

Bošnjaciz Mostara su, poručuju iz SDA, spremni graditi jedinstveni Mostar po mjeri svih njegovih stanovnika, ali ni sada, kao ni prije skoro 25 godina, ne žele pristati na bilo kakvo svojatanje grada ili njegovo pretvaranje u bilo čiji etnički ekskluzivni prostor.

"Presuda Haškog suda je zato od povijesne važnosti za uspostavljanje iskrenih i pravednih odnosa u Mostaru i u BiH i na njenim osnovama treba graditi novo povjerenje, a ne podgrijavati i otvoreno zagovarati stare, ratne ideje koje nikome nisu donijele ništa dobro", navodi se.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:54