StoryEditor

Saudijska Arabija osnovala vijeće za djevojke u kojem nema žena

Piše D  /  29.07.2021., 16:52h

Saudijska Arabija osnovala je vijeće za djevojke, što je ohrabrujuća inicijativa za zemlju poznatu po tome da ženama ne daje važne javne uloge, ali na fotografijama s prvog sastanka vijeća nema nijedne žene, javlja u utorak BBC.

Kada se ta ultrakonzervativna zaljevska kraljevina htjela pohvaliti osnivanjem djevojačkog vijeća u pokrajini al-Kasim, previdjela je jednu stvar – djevojke.

Fotografije objavljene u povodu prvog sastanka vijeća al-Kasima prikazuju 13 muškaraca i nijednu ženu. Žene su izgleda bile u drugoj sobi, povezane s njima video vezom, navodi BBC, prenosi Hina.

Fotografije na kojima dominiraju muškarci počele su kružiti društvenim mrežama nakon sastanka u subotu.

Uspoređujuju ih s još jednim viralnim hitom - fotografijom američkog predsjednika Donalda Trumpa okruženog muškarcima dok u siječnju potpisuje odluku o zabrani financiranja stranih udruga aktivnih u SAD-u koje podržavaju pobačaj.

Guverner al-Kasima princ Faisal bin Mishal bin Saud izjavio je da je ponosan zbog osnivanja vijeća.

"U regiji Kasima na žene gledamo kao na sestre i osjećamo odgovornost da otvorimo više mogućnosti za žene i djevojke", kazao je.

Na čelu vijeća je pinceza Abir bint Salman, njegova supruga, koja nije na fotografiji.

U Saudijskoj Arabiji strogo se provodi državna politika rodne segregacije.

Ta zemlja, međutim, možda ide prema ublažavanju nekih pravila u sklopu svog programa Vizija 2030. kojemu je jedan od ciljeva povećati udio žena u radnoj snazi s 22 na 30 posto.

U svom govoru u povodu osnivanja vijeća, princ Faisal je rekao da žene čine polovicu društva iako bi po fotografijama to bilo teško zaključiti.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:22