StoryEditor

Sastanak zemalja "istomišljenica" o strategiji za Siriju

Piše D  /  29.07.2021., 19:51h

Sastanak zemalja "istomišljenica" održan je na marginama ministarskog samita članica Grupe sedam svjetskih industrijskih sila. Pored članica G-7, sastanku sudjeluju diplomati iz Jordana, Katara, Saudijske Arabije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih.

Diplomati nisu davali nikakve izjave tijekom kratkog poziranja za fotoreportere na početku sastanka.

Uvrštavanje bliskoistočnih zemalja bitno je jer američka strategija za Siriju uključuje traženje pomoći od tih zemalja da osiguraju mir i stabilnost u Siriji nakon što se porazi radikalna grupa Islamska država.

Sastanak je organiziran nabrzinu nakon napada kemijskim opružjem koji je nagnao SAD da pokrenu zračne udare protiv sirijske vojske.

Očekuje se da mministri vanjskih poslova G-7 upute poziv za novim međunarodnim diplomatskim naporima na okončanju rata u Siriji.

Članice se, međutim, razlikuju oko toga koliki se pritisak treba izvršiti na Rusiju zbog njene podrške predsjedniku Basharu Assadu, čije se snage krive uza smrtonosni kemijuski napad.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel tvrdi da Rusija i Iran moraju biti angažovani u mirovni proces, a portparol japanskog ministarstva vanjskih poslova Masato Ohtaka izjavio je da Rusija"može igrati ključnu ulogu".

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson zauzeo je oštriji stav, rekavši da se nove mjere razmatraju kako bi se prinudila Rusija da prekine s vojnom podrškom Assadu.

G-7 želi da uputi poruku putem američkog državnog sekretra Rexa Tillersona, koji odlazi u moskvu nakon današnjeg sastanka u italijanskom mjestu Lucca, prenosi AP.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:29