StoryEditor

Sarajevo uporno, i dalje žele uručiti priznanje Stjepanu Mesiću

Piše D  /  03.04.2018., 01:04h

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić neće doći u Sarajevo 6. travnja iako su mu gradske vlasti planirale tog dana uručiti priznanje počasnog građanina a i dalje se pripremaju to učiniti unatoč jasnoj odbijenici nekadašnjeg šefa hrvatske države, prenio je danas portal "Dnevnog avaza". 

Iz Mesićeva ureda u Zagrebu potvrdili su kako će bivši hrvatski predsjednik potkraj ovog tjedna boraviti u posjetu Makedoniji i Sandžaku te stoga sigurno neće biti u Sarajevu 6. travnja koji se tamo obilježava kao dan grada u znak sjećanja na njegovo oslobođenje od okupacije u Drugom svjetskom ratu 1945. godine. 
Gradske vlasti Sarajeva ove godine taj datum žele obilježiti na posebno svečani način te su planirali pustiti u pogon obnovljenu uspinjaču za Trebević koja je desetljećima bila simbol grada a postupno je uništena na početku posljednjeg rata 1992. godine. 
Uz uobičajene dodjele šestotravanjskih nagrada očekivalo se kako će svečanost uveličati i Mesić kojemu bi bilo uručeno priznanje počasnog građanina. 

Kao ovogodišnji laureat tog priznanja, Mesić je "uskočio" odlukom Gradskog vijeća nakon što je za to priznanje ranije predložen nobelovac Orhan Pamuk pa mu je ono ipak uskraćeno, što je izazvalo skandal. 

Gradsko povjerenstvo za dodjele priznanja najprije je jednoglasno poduprlo prijedlog izdavačke kuće Buybook da se nagradi čuvenog turskog književnika no potom je to isto povjerenstvo bez ikakvog pojašnjenja odluku revidiralo s obrazloženjem kako Pamuk nije učinio dovoljno za Sarajevo. 

U Buybooku su pak ocijenili kako je zapravo riječ o dodvoravanju sarajevskih vlasti, koje kontrolira SDA, režimu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana kojega Pamuk otvoreno i odlučno kritizira. 

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 22:52