StoryEditor

Sadik Ahmetović izbačen iz Nezavisnog bloka

Piše D  /  18.01.2019., 09:01h

Nezavisni blok održao je danas sjednicu Predsjedništva Stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke na kojem je odbacio sve pokušaje destabilizacije Nezavisnog bloka iznutra i izvana te potvrdio svoju opredijeljenost novoj politici i principima na kojima je nastala stranka – a to je suprotstavljanje aktuelnom režimu i njihovim privjescima, priopćeno je večeras iz ove stranke. Potvrđena je odluka o isključenju nekoliko članova stranke među kojima je i jedan od osnivača Sadik Ahmetović.

‘‘Nikakvi pritisci, ucjene, medijski spinovi niti kupovina zastupnika od strane režimske većine neće promijeniti stav Nezavisnog bloka. Predsjedništvo Stranke i Veliki odbor dali su punu podršku rukovodstvu Stranke na čelu sa predsjednikom Senadom Šepićem i podržali nastavak vođenja pregovora u okviru širokog političkog centra i partnerskih odnosa sa BH blokom i strankama koje žele promjene i nove vlade u BiH. Zasjedao je i Etički odbor Nezavisnog bloka koji je jednoglasno donio odluke o isključenju iz stranke članova: Omera Škalje, Elmedina Volodera, Sadika Ahmetovića, Marijane Šećibović i Refika Šećibovića, a ovakav pristup i principe rada Etičkog odbora podržali su i Predsjedništvo i osnivači Nezavisnog bloka, prenosi N1.

Navedeni članovi su djelovali suprotno Statutu i programu Stranke, kao i drugih pojedinačnih odluka koje su donijeli nadležni organi i tijela NB-a, posebno prilikom glasanja u Parlamentu Federacije BiH, na sjednici održanoj 9. siječnja 2019., suprotno zaključcima i stavovima Predsjedništva NB-a, kao i da su u više navrata djelovali i provodili aktivnosti suprotne sa Statutom stranke što je rezultiralo potpisivanjem dokumenta kojim se pristupa novom političkom bloku, bez konzultacija organa stranke, kao i kontinuirano odbijanje potpisivanja kandidatske Izjave o odricanju minimalno 20% mjesečne plaće u korist Fonda solidarnosti Nezavisnog bloka za podršku stipendiranja učenika i studenata. Navedeni članovi su svojim ponašanjem, djelovanjem ili postupanjem nanijeli štetu interesima i ugledu pojedinim tijelima Stranke i Stranke u cjelini, te su stoga i isključeni iz članstva.

Nezavisni blok poziva sve članove i aktiviste koji podržavaju novu politiku i pristup NB-a da se pridruže i uzmu sudjelovanje u unutarstranačkim izborima, te sve zainteresirane učenike i studente da se jave na javni poziv Fonda solidarnosti NB-a za stipendiranje iz sredstava izabranih i imenovanih dužnosnika Nezavisnog bloka‘‘, priopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Sadik Ahmetović večeras je gostujući u programu N1 televizije oštro kritizirao rad lidera stranke poručivši da je vrijeme da Senad Šepić napusti poziciju predsjednika.

‘‘Ja sam član Nezavisnog bloka, vjerojatno razlozi suspenzije su bili neka vrsta sujete koju (Senad Šepić) ima naspram mene i moj jasan stav kada su u pitanju izborni rezultati koji su bili jako loši. Odgovornost u svim demokratskim strankama mora preuzeti predsjednik. Sve ono što je gospodin Šepić govorio za SDA, sada ga je stiglo u Nezavisnom bloku. Mislim da ljudi s legitimitetom trebaju preuzeti Nezavisni blok, a to je gospodin Kasumović‘‘, rekao je Ahmetović.

Nezavisni blok je, podsjećamo, osnovan sredinom rujna 2017. godine u Sarajevu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:00