StoryEditor

SAD protiv Madura u Venezueli

Piše D  /  01.08.2017., 01:08h

"Nezakoniti izbori u nedjelju potvrđuju da je Maduro diktator koji prezire volju venezuelskog naroda", naglasio je američki ministar financija Steven Mnuchin, prema priopćenju njegova ministarstva koje najavljuje "zaleđivanje imovine" koju predsjednik Venezuele posjeduje u Sjedinjenim Državama, prenosi vijesti.hrt.hr

Sankcijama protiv Madura Sjedinjene Države potvrđuju da se protive politici koju vodi njegov režim te izražavaju potporu venezuelskom narodu, koji želi povratak demokracije, dodao je ministar.

Prvi put američka administracija izravno naziva venezuelskog predsjednika diktatorom. Američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko tjedana ocijenio je da "Maduro sanja biti diktator", a američka diplomacija u nedjelju je upozorila na "korak prema diktaturi" i "arhitektima autoritarizma" u Caracasu.

Venezuela je danas podijeljena kao nikada prije nakon nedjeljnih izbora koje je nametnuo predsjednik Maduro želeći izborom ustavotvorne skupštine zaobići parlament u kojem većinu ima oporba te promijeniti ustav.


Venezuela: oporbeni vođe odvedeni iz domova

Venezuelski oporbeni vođe Leopoldo Lopez i Antonio Ledezma odvedeni su iz svojih domova u kojima su bili u kućnom pritvoru, rekli su u utorak članovi njihovih obitelji koji poručuju da je predsjednik Nicolas Maduro odgovoran za njihovu sudbinu.

Dvojica lidera proteklih su dana pozivala Venezuelce da se pridruže prosvjedima protiv Madura i stvaranja ustavotvorne skupštine, izabrane u nedjelju, koja bi trebala zaobići parlament u kojemu oporba ima većinu. Oporba je bojkotirala izbore za skupštinu, a Maduro je zbog njihova održavanja kritiziran širom svijeta zbog napada na demokratske slobode.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:11