StoryEditor

Rusija i Iran osuđuju američki napad, Turska, Britanija i Francuska podržavaju

Piše D  /  29.07.2021., 19:26h

Ruski čelnik američku akciju smatra "agresijom protiv suverene države" uz "izmišljeno opravdanje" i ciničnim pokušajem da odvrati pažnju svijeta od umiranja civila u Iraku, kazao je Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov, prenosi Reuters.

Najmanje četiri sirijska vojnika, uključujući i jednog visokog oficira, ubijena su u napadu, koji je skoro u potpunosti uništio zračnu bazu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Iran je također osudio napad, dok su ga Australija, Velika Britanija, Izrael i Turska pozdravile.

Iran je napad nazvao "destruktivnim i opasnim", prenijela je Studentska novinska agencija ISNA riječi glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova.

- Iran oštro osuđuje ovakve jednostrane napade. Takve mjere će ojačati teroriste u Siriji i zakomplicirati situaciju u Siriji i regiji - kazao je Bahram Qasemi.

Australski premijer Malcolm Turnbull napad je nazvao "proporcionalnim" odgovorom na korištenje hemijskog oružja, dodavši da Australija podržava Ameriku u ovoj brzoj akciji.

- Britanska vlada u potpunosti podržava američku operaciju, za koju vjerujemo da je prikladan odgovor na barbarski napad hemijskim oružjem od strane sirijskog režima, te mu je svrha obeshrabriti dalje napade - kazao je glasnogovornik britanske vlade.

Turska pozitivno posmatra napade i međunarodna zajednica treba zadržati svoj stav protiv "barbarstva" sirijske vlade, kazao je zamjenik premijera Numan Kurtulmuş u intervjuu za turski kanal Fox TV.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kazao je Rusija i Iran moraju razumjeti da podržavanje Assada nema smisla i da je eskalacija američke vojne uloge u Siriji "upozorenje kriminalnom režimu".

Indonezija je osudila korištenje hemijskog oružja u Siriji, ali i izrazila zabrinutost "zbog jednostranih akcija bilo koje strane", bez prethodnog odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Glasnogovornik vlade Poljske kazao je da je SAD garant svjetskog mira i da postoje situacije kada se mora reagirati.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:29