StoryEditor

RS: Nastavlja se obnova domova prognanih Hrvata

Piše D  /  29.07.2021., 20:07h

Na području Republike Srpske u ovoj i sljedećoj godini bit će utrošeno oko 35 milijuna eura za obnovu obiteljskih domova, od čega će oko 8 milijuna eura ići za hrvatske prognanike za obnovu 413 kuća, priopćeno je u srijedu iz ministarstva za izbjegle i raseljene osobe.

„U iduće dvije godine ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske provest će projekte ukupne vrijednosti 70 milijuna maraka (oko 35 milijuna eura)“, rekao je ministar Davor Čordaš (HDZ BiH) na sastanku s voditeljicom regionalnog Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banjoj Luci Mariannom Berecz.

Pri tome je Čordaš izvijestio o problemima izbjeglica i raseljenih osoba, kao i zajedničkim projektima koje ministarstvo provodi, od regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se financira iz donatorskih sredstava, do projekta zatvaranja kolektivnih centara i zamjenskih smještaja putem kreditnih sredstava.

Ministar Čordaš je dodao da će kroz regionalni program stambenog zbrinjavanja biti izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica. Iz ministarstva su za Hinu kazali kako se planira obnova 413 obiteljskih domova prognanih Hrvata u vrijednosti 8 milijuna eura.

Od toga najveći broj obiteljskih kuća bit će obnovljen u Derventi - 118, slijedi Bosanski Brod u kojemu će se obnoviti 57 obiteljskih kuća, u Tesliću 37, Doboju 35, Kotor Varoši 30, Banjoj Luci 26. 
Kako je navedeno u priopćenju, voditeljica ureda OHR-a u Banjoj Luci zanimala se za spremnost Vlade Republike Srpske da odgovori na eventualni priljev novih migranata. Ministar Čordaš je kazao da bi, u slučaju dolaska većeg vala migranata BiH, morala zatražiti pomoć međunarodnih institucija.

Dnevnik.ba 

18. travanj 2024 13:00