StoryEditor

REAKCIJA SDA: Vojna neutralnost RS je teško kršenje Dejtonskog sporazuma

Piše D  /  18.10.2017., 12:10h

U SDA naglašavaju da je pitanje vanjske politike, odbrane i integracija u toj oblasti isključivo državno pitanje.

- Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i bit će osporena svim ustavnim u zakonskim sredstvima, ali ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji - stav je SDA. 

- Predsjedništvo BiH je,kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su sudjelovali predstavnici entiteta RS. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS je potpisao zahtjev za prijem BiH za akcijski plan za članstvo BiH u NATO savez.

Stavka iz tzv. Rezolucije o vezivanju integracijskih procesa sa drugom državom, Srbijom, je protivustavna i protivdejtonska i govori o namjerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH. Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavilo teško ekonomsko stanje u tom entitetu. Ovo je istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da RS nastavlja da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački faktor na Zapadnom Balkanu što svakako zahtijeva odlučnu reakciju - navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Dnevnik,.ba

26. travanj 2024 14:17