StoryEditor

Rajoy: Katalonci, sami ste tražili radikalne poteze!

Piše D  /  21.10.2017., 06:10h

Za ovu situaciju krivi su oni koji nisu poštovali zakon – poručio je španjolski premijer Mariano Rajoy odlazeći jučer s dvodnevnog summita EU u Bruxellesu i potvrdivši da će na kriznom sastanku svoje vlade danas aktivirati dosad nikad korišten članak 155. španjolskog ustava koji suspendira autonomiju Katalonije. 

Nije isto kao u Hrvatskoj

Rajoy nije otkrivao detalje o tome kakve mjere će točno danas uvesti prema Kataloniji, no nagađa se da bi među njima moglo biti raspisivanje izvanrednih izbora u Kataloniji. – Cilj nam je vratiti se u stanje legalnosti i obnoviti institucionalnu normalnost – rekao je Rajoy na press konferenciji u Bruxellesu. Drugim riječima: poništiti put prema neovisnosti, kojim je katalonska vlada krenula. Ni na Europskom vijeću, na kojem su premijeri i predsjednici 28 država EU protekla dva dana zasjedali u Bruxellesu, nije bilo praktički nikakvih simpatija za neovisnost Katalonije, španjolske autonomne pokrajine čija je vlada provela referendum o neovisnosti, zatim pauzirala proglašenje te neovisnosti, ali i protekla dva dana dobila jasnu poruku Madrida da će im ukinuti autonomiju ako se ne odreknu referenduma koji je po španjolskom ustavu nezakonit. Katalonci nisu dobili simpatije ni od Slovenca i Hrvata u Europskom vijeću, predstavnika dviju država s čijim se osamostaljenjem Katalonci, a i neki analitičari i promatrači, žele uspoređivati.

– Svi nas pitaju, i strani novinari ovdje, o usporedi Hrvatske s Katalonijom, no sjetite se rezultata našeg referenduma, tada smo imali brojku od više od 90 posto, a ovdje je očita podijeljenost građana Katalonije. Prema tome, situacija nije ista, ni u smislu pravnog temelja ni općeg ozračja – komentirao je premijer Andrej Plenković u razgovoru s novinarima preksinoć na summitu u Bruxellesu.

Slovenski premijer Miro Cerar također je ponovio da primjer katalonskog referenduma nije isti kao primjer slovenskog referenduma o neovisnosti. Španjolski dužnosnici i diplomati protekla su dva dana u Bruxellesu pokušavali objasniti premijerima i predsjednicima ostalih država članica da članak 155. španjolskog ustava, čijim aktiviranjem je Madrid zaprijetio katalonskim vlastima u Barceloni, ne znači baš ukidanje autonomije. No, očito je da bi velik dio Katalonaca, i onih koji su na referendumu glasali na neovisnost, ali i onih koji nisu, no kojima je važna autonomija njihove pokrajine, aktiviranje tog članka shvatili kao radikalan potez Madrida i kao zaista ukidanje katalonske autonomije unutar Španjolske.

EU čvrsto uz Španjolsku

Na dnevnom redu summita pitanje Katalonije nije bilo formalno uvršteno kao točka dnevnog reda jer se EU ne želi miješati u unutarnje pitanje Španjolske, no za neformalnom večerom bilo je spominjanja situacije u Španjolskoj uoči, na dan i nakon katalonskog referenduma.

Sve države članice EU podržavaju španjolsku vladu po pitanju Katalonije, a Belgija je jedina koja se malo odmakla od tog načelnog stava podrške tako što je izrazila neslaganja s brutalnim policijskim metodama koje je španjolska vlada upotrijebila na dan održavanja referenduma. Na summitu se zbog takvog stava belgijskog premijera dogodilo određeno zahlađenje između njega i španjolskog premijera Mariana Rajoya. Belgijske federalne vlasti i same su na oprezu zbog separatističkih težnji u Flandriji, no upotrebu policijske sile nad biračima na biralištima smatraju kontraproduktivnim.

– Pozicija Hrvatske je da želimo dijalog između Madrida i Barcelone, da se sve rješava u okviru ustavnog i pravnog okvira Španjolske, bez dizanja tenzija i bez bilo kakvog nasilja – poručio je Plenković.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 12:00