StoryEditor
borbeni avioni

Rafalei stigli u Hrvatsku, piloti poslali poruku

Piše desk  /  25.04.2024., 12:59h

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

U Hrvatsku je u četvrtak stiglo prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale preletom iz francuskog Bordeauxa do Zagreba u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta.

Ovim moćnim borbenim zrakoplovima upravljali su piloti hrvatske vojske, koji su se zadnje dvije godine obučavali za rad s Rafaleima, a svečanost prihvata održala se u Vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu s početkom u 12.30.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Zoran Milanović i tehnički premijer Andrej Plenković, uz pratnju ministra obrane Ivana Anušića i drugih visokih uzvanika. Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage, poručio je resorni ministar Ivan Anušić prije dva dana.

U 12.37 Rafalei su započeli proces slijetanja na Pleso, a vatrogasci ih dočekuju vodenim topovima! 

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 19:29