StoryEditor

RADNICI ALUMINIJA: Otpremnine do 1. listopada ili novi prosvjedi!?

Piše D  /  20.08.2019., 09:08h

Ne budu li radnicima Aluminija isplaćene otpremnine do 1. listopada, uslijedit će novi val prosvjeda. Navodno, takav stav će službeno zauzeti Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija na skupštini koju je zakazao za četvrtak u 12 sati.

Razlozi su jasni. Ukratko, u sindikatu su nezadovoljni jer ništa od onoga što je dogovoreno na Kriznom vijeću kojeg čini miks čelnih ljudi ugašene kompanije i političkih predstavnika Hrvata, do danas nije realizirano.

I dalje se čekaju konkretne informacije po pitanju osiguranja novčanih sredstava za otpremnine, uvezivanje staža onima koji su blizu umirovljenja, te novca za ponovno pokretanje proizvodnje u pogonu Ljevaonice što je po planu revitalizacije kompanije trebalo krenuti 1. rujna.

U nedjelju je Uprava kompanije jasno rekla da nije osiguran novac za taj ‘novi’ start te da Aluminij ‘bez obećane financijske potpore neće moći sam pokrenuti proizvodnju’. Uprava je također ponovila da je na sastancima s predstavnicima Vlade FBiH i političkim predstavnicima Hrvata ‘obećana potpora za pronalazak financijskih sredstava za pokretanje proizvodnje, pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (dio je u fazi rješavanja)’, ali trenutačno je sve to takoreći ‘na čekanju’.

Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić je u prošli petak nakon sastanka Kriznog vijeća kazao da bi otpremnine radnicima koji od 1. rujna ne budu ‘na plaći’ trebale biti isplaćene od 1. 9. do 31. 12., o čemu će sindikati raspravljati na predstojećoj Skupštini, piše Dnevni List.

Uprava je napomenula da će pokušati putem određenih internih resursa osigurati dio novca, ali ne može osigurati sav novac u roku koji je potreban da bi se provodio Plan zbrinjavanja u koji spadaju i otpremnine. Konkretno, ukoliko se prodaje preostale zalihe glinice dio otpremnina bi bio pokriven, ali opet bi nedostajalo novca.  

-Očekujemo i novčanu pomoć za otpremnine za višak djelatnika koji bi planom restrukture u početnoj fazi bili višak jer to sami iz sredstava Aluminija ne možemo osigurati u potpunom iznosu, kazali su iz Uprave mostarske kompanije.

Na Skupštini sindikata će se analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja skupštine sindikata te će se donijeti odluka o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi val uličnih prosvjeda te blokada prometnica.

Kako saznajemo, ovih dana bi se ponovno trebalo sastati i Krizno vijeće kako bi se utvrdili daljnji koraci u pokušaju ponovnog dizanja propale mostarske kompanije, piše Dnevni List.

Podsjetimo, planom restrukturiranja se predviđa početak rada tvornice u tri faze: 1. Ljevaonica 2. Anode 3. Elektroliza. U okviru prve faze je predviđeno zapošljavanje 350 djelatnika od čega 74% u proizvodnji. Međutim, nakon što je postalo jasno da 1. rujna neće startati proizvodnja, saznajemo da je dio radnika već odlučio napustiti BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:47