StoryEditor

Radioaktivni oblak nad Europom! - Kako plasirati “udarnu vijest” i zanemariti istinu

Piše D  /  12.11.2017., 02:11h

Takozvani “ugledni” institut, koji “sumnja” i nije kontaktirao relevantne agencije u Moskvi i Astani ili Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, isključio je mogućnost da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru, te pojašnjava kako je “vjerojatnije” riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili da je riječ o centru za radioaktivnu medicinu. Isto tako navedena institucija navodi kako nije došlo do utjecaja na ljudsko zdravlje na području Europe, piše Logično.com

Također navode “kako sumnjaju” da se nesreća dogodila na području između Urala i Volge.

“Ruske vlasti rekle su da nisu obaviještene da je došlo do nesreće na njihovom teritoriju”, objavili su iz IRSN-a. Na dan kada je objavljena vijest, IRSN tvrdi kako još nije stupio u kontakt s Kazahstanom.

nuklearne elektrane ukrajina www.energypost.eu

Dakle, ugledni francuski institut u svom priopćenju dva puta “sumnja” i jednom tvrdi “kako je vjerojatnije riječ” o propustu u pogonima za proizvodnju nuklearnog goriva ili centrima za radioaktivnu medicinu.

Priopćenje podsjeća “kako nema opasnosti po zdravlje stanovništva”, što bi trebalo značiti da čitatelji mogu zanemariti vijest. Naravno da nije tako i prvo što prosječan stanovnik Europe pomisli je kako Rusi, a možda i Kazahstanci, ali je to manje vjerojatno, jer su znanstvenici ipak naveli područje između Urala i Volge, truju Europljane radioaktivnim česticama.

Možda su u tu svrhu montirali ogromne ventilatore na Uralu i ubrzavaju smjer radioaktivnog oblaka prema zapadu, samo kako bi nas što brže potrovali.

Francuski institut u profesionalni novinari, što je u vrijeme istovremenog protoka informacija neoprostivo, ni jednom riječju nisu spomenuli jednu od bivših sovjetskih republika koja je zaista nuklearna prijetnja i da bi radioaktivni oblak mogao doći iz Ukrajine.

Kijev eksperimentira s američkim gorivom za nuklearne elektrane od 2005. Nakon nekoliko godina tužnog iskustva, temeljitog pregleda i otkrivanja brojnih nedostataka i kvarova, državni Nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine 2013. uvodi potpunu zabranu korištenja američkog goriva u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Isti slučaj je zabilježen u Češkoj, koja je trajno zabranila “eksperimentiranje” s nuklearnim gorivom i utvrdili da su bivše sovjetske nuklearne elektrane najsigurnije ako troše gorivo koje koriste desetljećima, a da se dogodi da ostala jednostavno “ne prepoznaju”. Zbog toga i nakon jedne velike nesreće u siječnju 2007. godine, Češka je odlučila odbiti američko gorivo i do 2010. se ”Temelin” u potpunosti vratio na korištenje proizvoda ruske kompanije TVEL.

Nakon događaja iz 2014. se Kijev ponovno odlučuje koristiti gorivo američko korporacija Westinghouse. Od 2014. do danas američko gorivo koristi reaktor №3 nuklearne elektrane ”Južna Ukrajina”, reaktor №5 u ”Zaporožju” i reaktor №2 ”Južna Ukrajina”. Do danas je zabilježeno više nužnih isključivanja reaktora zbog pogreški u procesu proizvodnje.

Zaporozje nuklearna elektrana

U Rusiji upozoravaju da se u Ukrajini poigravaju s nuklearnim gorivom i upozorili su Kijev na mogućnost “novog Černobila”.

Jutros je potvrđeno da je NE “Zaporožje” isključen šesti reaktor.

“Reaktor №6 u ”Zaporožju” je isključen iz elektroenergetskog sustava zbog planirane popravke”, navodi se priopćenju tvrtke.

Jedinica za napajanje je isključena i na rasporedu je za remont u ponoć 12. studenog. Radovi na pogonskoj jedinici završit će 17. siječnja 2018. Sada u NE Zaporožje rade četiri energetska bloka.

Podsjetimo da je ovo samo jedan u nizu isključivanja reaktora ove nuklearne elektrane, koji se često gase zbog planiranih popravaka, ali i onih neplaniranih, uzrokovanih nužnim isključenjima. Čak su zapadni stručnjaci, ali ne oni iz francuskog instituta, uvijek ako su novinari točno citirali njihovo priopćenje, istaknuli su da je nuklearna industrija Ukrajine u opasnosti i zbog preopterećenja i eksperimentiranja može dovesti do novog Černobila.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 16:51