StoryEditor

Putin dočekao Grabar-Kitarović u Sočiju

Piše D  /  18.10.2017., 02:10h

"Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli", rekao je Putin hrvatskoj predsjednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

"Veselim se našim današnjim razgovorima i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu, odnosno otvoriti novu fazu u našim odnosima, raspravljajući o bilateralnim odnosima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području europskog kontinenta, posebno u našem susjedstvu na jugoistoku Europe i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu", kazala je predsjednica.

Ovo je prva službena posjeta jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine

Također je rekla da u ovom trenutku između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uvjerenje da se o njima može razgovarati u okviru "otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja".

"Prije svega držim da možeemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje suradnje između Hrvatske i Rusije", istaknula je.

Iskoristila je i prigodu da pozove Putina u službenu posjetu Hrvatskoj.

Putin je podsjetio je da se ove godine obilježava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio je zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmjene između dviju zemalja.

Prethodno je predsjednica, podsjetimo, u intervjuu za rusku agenciju TASS kazala: "Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju".

vladimir putin, kolinda grabar kitarović

Izvor: N1

Nakon završenih razgovora u Sočiju, Grabar Kitarović s delegacijom odlazi u Moskvu.

S predsjednicom Hrvatske je u Rusiju otputovalo oko 150 hrvatskih privrednika, ali i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Dan kasnije predviđen je sastanak s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Na Univerzitetu Plehanov uručit će joj počasni doktorat.

Drugog dana je rusko-hrvatski ekonomski forum. Iz Hrvatske dolazi 150 predstavnika iz stotinjak firmi, dok je s ruske strane potvrđeno sudjelovanje 245 kompanija.

Navečer Grabar-Kitarović izlazi u Boljšoj teatar. Dan poslije ide u Sankt Peterburg.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:03