StoryEditor

Prosvjedi u Venezueli - poginule još dvije osobe

Piše D  /  29.07.2021., 23:05h

Mladi Venezuelci gađali su vojsku bocama i vrećicama napunjenima izmetom, a vojnici su uzvratili suzavcem. Povorka nazvana "marš izmeta" kretala se glavnom prometnicom kroz Caracas i u njoj su sudjelovale tisuće ljudi koji prosvjeduju protiv ekonomske krize u zemlji i traže nove predsjedničke izbore. Ta djeca žive u diktaturi i nemaju drugu opciju nego da prosvjeduju na svaki način koji smatraju primjerenim, rekla je Maria Montilla (49) koja je pratila maskirane mlade prosvjednike naoružane praćkama i improviziranim drvenim štitovima. 

Mnogi su nosili kamenje i boce napunjene izmetom koje su bacali na pripadnike nacionalne garde, koja je pokušavala zaustaviti povorku suzavcem i vodenim topovima. Ovdje nema ničeg ekplozivnog. To je naš način da kažemo: Maduro, gubi se, beskoristan si!, rekao je mladi prosvjednik. 

Prema službenim izvorima u prosvjedima u Caracasu u srijedu je ubijen 27-godišnji prosvjednik Miguel Castillo, a u gradu Meridi u Andama umro je 32-godišnji Anderson Dugarte nakon što je ozlijeđen u prosvjedima. 

Ministar unutarnjih poslova Nestor Reverol tvrdi je da je Dugarte ubijen snajperskim metkom i za to je okrivio oporbenu koaliciju Demokratskog jedinstva. On tvrdi da je i Castillo ubijen metkom. 

U prosvjedima od početka travnja ozlijeđene su stotine i uhićene gotovo dvije tisuće osoba od kojih je više od 600 još u zatvorima. Oporba nakon godina provedenih u sjeni vladajuće Socijalističke partije uživa većinsku potporu, no socijalisti odgađaju organizirati lokalne izbore i pristati na predsjedničke izbore 2018. te nastoje uspostaviti novu konstitutivnu skupštinu kako bi ostali na vlasti. 

Oporba prigovara da se uhićene prosvjednike izvodi pred vojne sudove, a tome se usprotivilo u srijedu i državno odvjetništvo koje se počelo distancirati od Madurove vlade.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:56