StoryEditor

Privedeno oko 150 Palestinaca na Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu

Piše D  /  10.12.2017., 08:12h

Tijekom i nakon prosvjeda organiziranih zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna za glavni grad Izraela, na Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu privedeno je oko 150 Palestinaca, javlja agencija Anadolija.

U priopćenju Udruženja palestinskih zatvorenika navodi se kako su izraelske snage oko 150 Palestinaca privele tijekom prosvjeda i upada na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Izraelska policija je samo u Istočnom Jeruzalemu privela 40 Palestinaca, među njima i četiri žene, koje su naknadno oslobođene.

Također, u Hebronu, na Zapadnoj obali, izraelski vojnici su priveli 30 Palestinaca.

Istočni Jeruzalem Izrael je okupirao 5. lipnja 1967. godine. Ta zemlja je 1980. Jeruzalem jednostrano proglasila glavnim gradom, a Ujedinjene nacije (UN) tu odluku su proglasili ništavnom.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump u srijedu je donio odluku o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, što je izazvalo oštre reakcije širom svijeta. Trump je isto tako kazao kako je već naredio da se Veleposlanstvo SAD-a premjesti iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Ovakvi potezi američkog predsjednika pokrenuli su niz prosvjeda od Indonezije do Kanade.

Organiziran je i sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige, a Libanon je pozvao arapski svijet na uvođenje embarga SAD-u.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:29