StoryEditor

PRIORITET 2017. Europska unija jača vanjske granice

Piše D  /  30.07.2021., 03:27h

Time će se omogućiti bolji nadzor nad dopuštenim kratkim boravcima, uočavanje prekoračenja dopuštenog boravka te sveukupno osuvremenjenje upravljanja vanjskim granicama EU-a. Kao što je ponovljeno u zaključcima sa zasjedanja Europskog vijeća 22. i 23. lipnja 2017., sustav ulaska/izlaska te europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) pridonijet će boljem nadzoru nad vanjskim granicama i unutarnjoj sigurnosti.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: "Pozdravljamo političku potporu Europskog parlamenta i Vijeća. Sada moramo nastaviti s radom na osuvremenjivanju upravljanja granicama EU-a i jačanju sigurnosti naših građana".

Avramopoulos: Novi doprinos sigurnosti

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: "Nakon uvođenja sustavnih provjera svih putnika koji prelaze vanjske granice EU-a te uspješnog pokretanja Europske granične i obalne straže ovo je još jedan doprinos pametnijim i sigurnijim vanjskim granicama uz istodobno jamstvo mobilnosti".

Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King izjavio je: "Sustavom ulaska/izlaska povećat će se unutarnja sigurnost jer će vanjske granice postati čvršće, čime ćemo se još približiti postizanju potpune međuoperabilnosti informacijskih sustava u EU-u do 2020.".

Europski parlament i Vijeće sada će nastaviti rasprave o prijedlogu na tehničkoj razini. Nakon toga će oba suzakonodavca morati službeno donijeti konačni tekst.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:41