StoryEditor

Prijeti eskalacija napetosti: ‘Odluka Ukrajinaca može potaknuti bijes!‘

Piše D  /  17.03.2018., 07:03h

Rusija je u petak upozorila na "uplitanje" Kijeva u njezine unutarnje poslove nakon odluke ukrajinskih vlasti da ruskim biračima zabrane pristup konzulatima njihove zemlje kako bi u nedjelju glasovali na predsjedničkim izborima, prenosi Večernji.hr.

"Odluka ukrajinskih vlasti da na dan predsjedničkih izbora ne puste ruske građane u ruska veleposlanstva i u generalne konzulate može potaknuti samo bijes", rekao je ruski diplomat u priopćenju.

"Otvoreno miješanje u unutarnja pitanja Ruske Federacije je očito i može potaknuti eskalaciju napetosti u bilateralnim vezama", ističe se u priopćenju.

Ti čini "bez presedana (...) ne kose se samo s Bečkim konvencijama o diplomatskim i konzularnim vezama, nego i s međunarodnim standardima u zaštiti ljudskih prava", ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova.  

Čini se da su se ukrajinske vlasti "vođene pravednim gnjevom, odlučile osvetiti se na običnim ruskim građanima" zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014., ocjenjuje se u priopćenju.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov je u petak na Facebooku objavio da policija koja čuva ruska diplomatska predstavništva u Ukrajini "u Kijevu, Harkivu, Odesi i Lvivu neće dopustiti ruskim građanima ulazak u te zgrade kako bi glasovali".

Rastumačio je da je odluka donesena kao odgovor na "nezakonito održavanje" ruskih predsjedničkih izbora na Krimu, gdje će birališta biti otvorena u Sevastopolju i u Simferopolju.

Pobjednik nedjeljnih izbora koji se održavaju točno četiri godine nakon ratifikacije ruske aneksije Krima 18. ožujka 2014., čini se siguran zbog toga što ruski predsjednik nema pravog protukandidata.

Ako pobijedi na izborima u nedjelju, Vladimiru Putinu će to biti četvrti predsjednički mandat koji će mu omogućiti da na vlasti bude do 2024. Kijev i Zapad optužuju Moskvu i da vojno pomaže separatističku pobunu na istoku Ukrajine, što Kremlj niječe.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 18:20