StoryEditor

Priča o formiranju vlasti u KS bez SDA ide nezaustavljivo naprijed

Piše D  /  19.11.2018., 04:11h

Predstavnici šest političkih stranaka koje namjeravaju napraviti vlast u Kantonu Sarajevo, bez SDA, sastali su se danas u Centrali SDP-a te razgovarali o budućem programu i djelovanju. Najavljene su buduće aktivnosti, ali i ponovljeno da SDA neće biti partner ove buduće koalicije.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić kazao je da pregovori idu i više nego dobro, a u ime SDP-a je izrazio zadovoljstvo i vjeru da će skupštinska i buduća izvršna i zakonodavna vlast biti brzo formirane, prenosi sarajevski Klix.

"Činimo sve da što prije finaliziramo koalicioni sporazum i da se to desi poštujući zakonske rokove. Pored razgovora i izraženog programskog opredjeljenja buduće zakonodavne i izvršne vlasti otvorili smo i druga pitanja poput zadržavanja broja ministarstava, dosadašnjeg broja uposlenika, pitanja eventualne preraspodjele unutar ministarstava, eventualnog spajanja, prekrajanja ili formiranja novih, a sve u cilju što brže i efikasnije vlade i skupštinske većine i svega što treba biti rezultat političkog dogovora u koji uopće ne sumnjamo da će se u konačnici dogoditi", kazao je Damir Mašić.

Mašić je na novinarsko pitanje hoće li se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sastati s liderom SDA Bakirom Izetbegović odgovorio Nikšić najvjerojatnije kurtoazno odazvati formalnom pozivu koji je dobio.

"Ali ovi politički subjekti su naši partneri. SDA nije naš politički partner. Mi čvrsto stojimo u ovoj priči. Svako ima želje i ambicije i može slati pozive. Kurtoazija je odazvati se pozivu. Predsjednik Nikšić je precizno elaborirao stav SDP-a i osobni o pozivu SDA. Sigurno se neće razgovarati o Kantonu Sarajevo jer ova priča ide nezaustavljivo naprijed", kazao je Mašić.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković je kazao da koncept u kojem okolnosti diktiraju da se završi što prije.

"Vodimo računa da u žurbi ne napravimo suštinski loš korak. Pri kraju smo izrade dokumenta koji nije viđen na bh. političkoj sceni koji će jasno trasirati put svima nama koji bude u vlasti", rekao je Konaković.

On je istaknuo da se razmatra i nacrt proračuna koji pravi stara vlada, a koji je, prema njegovim riječima, manjkav.

"Obveza nam je da nova vlada iskontrolira proces donošenja proračuna i pošalje ga na usvajanje kao prijedlog, a to bi se moglo desiti oko 10. prosinca. Nacrt proračuna koji planira stara vlada je manjkav, tu je neka agencija sa 79 uposlenih, a bilo je 22, zatim tu je više od 150 milijuna KM povećanja za plaće...", dodao je Konaković.

Edin Forto iz Naše stranke je kazao da se značajno ubrzavaju aktivnosti i da će se raditi još efikasnije.

"Govorit ćemo o resorima i personalnim rješenjima i bit ćete obaviješteni kada bude vrijeme", rekao je Forto.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:06