StoryEditor

Pretresi u Njemačkoj zbog sumnji u pripremu terorističkih napada

Piše D  /  17.04.2018., 12:04h

Pripadnici specijalne policije su u utorak ujutro diljem Njemačke izvršili pretrese u stanovima osoba za koje se sumnja da su pripremale terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu, prenosi Večernji.hr. 

„Osumnjičenima se predbacuje pripadnost terorističkoj organizaciji koja se temelji na nacional-socijalističkim svjetonazoru“, priopćilo je Glavno odvjetništvo. 

Nadalje je priopćeno kako su osumnjičeni „najkasnije početkom 2017.“ osnovali skupinu pod nazivom „Nordadler“ (Sjeverni orao), kojoj je cilj „ponovno jačanje nacionalsocijalizma“ u Njemačkoj. U svrhu postizanja tog cilja planirani su i napadi na političke protivnike. 

"U tu svrhu osumnjičeni su već počeli nabavljati oružje i materijal za sastavljanje eksplozivnih naprava“, stoji u priopćenju. 

Pretresi su izvršeni u stanovima u saveznim pokrajinama Donja Saska, Schleswig-Holstein, Bremen i Tirinška. 

Nedavno su izvršeni pretresi upereni i protiv radikalno desne skupine „Građani Reicha“, koji ne priznaju postojanja Savezne Republike Njemačke nego teže ponovnom uspostavljanju granica iz 1938. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:34