StoryEditor

Presuda Šešelju - prilika za ispravljanje nekih nepravdi

Piše D  /  11.04.2018., 10:04h

Prvostupanjsko oslobađanje Šešelja bila je jedna od skandaloznijih presuda haškoga suda. Sud je zaključio da je sav onaj govor mržnje i pozivi za istrebljivanje ne-Srba, (u kojima je Šešelj prednjačio) bilo vojno legitimno ohrabrivanje vlastitih snaga. I ne samo to - Šešelj je tijekom postupka pred cijelim svijetom i svojim preživjelim žrtvama vrijeđao suce i Sud, nije se nimalo pokajao i govorio je da bi sve ponovio. Da stvar bude gora, sud mu je i to omogućio - pustio ga je iz pritvora prije dvije godine, samoinicijativno, iz humanitarnih razloga. Smatrali su da je u terminalnom stadiju raka i da ima par mjeseci života, prenosi HRT.

Trijumfalno, uz izjavu "Rasturio sam Haški sud" Šešelj se vratio u Beograd i nastavio zabranjeno političko djelovanje. Apologeti suda govore da on danas u Srbiji ništa ne predstavlja, ali kakve to veze ima u odnosu na zločine koje je počinio i inspirirao i što to znači njegovim žrtvama? 

Šešelja nema ovdje, kaže da ga presuda ne zanima, možda je i neće pročitati. Srbija se obvezala na suradnju s Haagom, kandidat je za EU, ako bude osuđen morala bi ga uhititi. No i oni su se ogradili od puštanja Šešelja prije 2 godine, rekli su da nisu to tražili i dali naslutiti da se neće smatrati odgovornim za njegovo ponovno privođenje. Osuđujuća presuda bila bi moralna satisfakcija i važna za hrvatsku državu jer bi srbijanski političar bio doveden u vezu sa agresijom na Hrvatsku i zločinima u Hrvatskoj 1990-ih. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:00