StoryEditor

PRESUDA Ratku Mladiću doživotni zatvor

Piše D  /  22.11.2017., 12:11h

Raspravno vijeće suda u Haagu osudilo je danas Ratka Mladića, generala Vojske Republike Srpske na doživotnu kaznu zatvora. 

Pošto je razmotrilo sve činjenice i dokaze u postupku, Sudsko vijeće je proglasilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid u bilo kojoj drugoj općini u BiH osim u Srebrenici, ali da jeste kriv za brojne udružene zločinačke poduhvate, istrebljenje, zločine protiv čovječnosti, ubojstva, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportaciju, nehumano djelo prisilnog premještanja stanovništva, teroriziranje, kršenje zakona i običaja ratovanja, protupravni napadi na civile te uzimanje talaca.

Mladić je bio svjestan da će nad Hrvatima i muslimanima biti počinjena krivična djela ubojstva, istrebljenja i progona te da je imao i namjeru da se oni počine.

Bio je sudionik UZP-a od 12.5. 1992. godine, zaključilo je Vijeće.

Postojao je UZP na prostoru Sarajeva i to provođenjem kampanje granatiranja i snajperske paljbe. Sve zločine za koje se Mladić u optužnici tereti u Sarajevu počinili su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Primao je vojnu pomoć od Vojske SR Jugoslavije. Sudjelovao je i u političkim raspravama s pripadnicima vlasti bh. Srba. Širio je propagandu protiv Hrvata i muslimana a obmanjivao predstavnike međunarodne zajednice. Nije sprječavao krivična djela niti provodio istrage i kažnjavao počinitelje.

Dijelio je namjeru za ostvarenje UZP u vezi sa Sarajevo i Vijeće je uzelo u obzir što je osobno vodio granatiranje Sarajeva 28. 5. 1992. godine. Zapovijedao je Sarajevsko-romanijskim korpusom i izdavao direktive.

Optuženi je imao namjeru provesti kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja protiv civila Sarajeva. Namjera je bila tako proširiti teror među civilima Sarajeva. Tu je namjeru imao tijekom cijelog rata. Bio je sudionik UZP-a u vezi sa Sarajevom.

UZS u vezi sa Srebrenicom je postojao i to sa svrhom da se eliminiraju muslimani ubojstvom muškaraca i protjerivanjem ostalih. Cilj UZP-a je obuhvaćao i progon i prisilno preseljenje stanovništva Srebrenice.

Mladić je davao brojne izjave o tomu kako se treba osvetiti muslimanima iz Srebrenice. Tad je govorio da bi muslimana davno nestalo da ih nije štitila međunarodna zajednica.

Optuženi je značajno doprinio UZP-u i bio je povezan s uzimanjem talaca. Naredio zatočenje pripadnika UN-a i njihovo oslobađanje.

Vijeće konstatiralo da je Mladić imao namjeru ostvarenja cilja UZP-a, zatočenje pripadnika UN-a kako bi se spriječilo djelovanje NATO-a.

J. Gudelj /Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 17:15