StoryEditor

Preminuo Ilija Begić, legenda izvorne glazbe bosanske Posavine

Piše D  /  31.05.2018., 03:05h

Vijest je ovo koja se jutros proširila brzinom munje među Posavljacima. Braća Begić, Ilija i Marko su najpopularniji izvođač izvorne glazbe Hrvata u bosanskoj Posavini čija se karijera prostire na pet desetljeća i širom Zemlje, odnosno gdje god su Hrvati iz bosanske Posavine izbjegli tijekom stoljeća, prenosi Brodportal.hr.

Davne 1969. godine, braća Ilija i Marko Begić iz Dervente u diskografskoj industriji napravili su za to vrijeme čudo, snimivši u „Glasu komuna“ Doboj prvu singl ploču s izvornim narodnim pjesmama. Rijetki su bili ljudi koji su u to vrijeme u svojim kućama imali barem gramofon, s iglicom koja je krčala, s kojega se pjesma orila. Od tada je krenuo nevjerojatan uspon na glazbenoj sceni braće iz Dervente, a za 45 godina rada na estradi, snimili su desetine albuma, stotine pjesama, punili dvorane, zarađivali milijune, osvajali zlatne,srebrene, platinaste ploče u sarajevskom „Diskotonu“.

Ono što je najvrednije je istina da braća Begići nikada izvornu narodnu pjesmu nisu prepustili šundu. Ostali su vjerni tradiciji, šargiji i violini, ljubavnoj i rodoljubivoj pjesmi. I danas im nema ravnog u ovom poslu.

Ilija i Marko Begić u rodni grad Derventu i zavičaj Bosansku Posavinu, se poput desetina tisuća Posavljaka, nisu vratili. Otišli su trbuhom za kruhom u Hrvatsku, Europu, u bijeli svijet. Ostala su sjećanja i rijetke posjete ruševinama plodne ravnice.

Ilija je nedavno proslavio 80. rođendan u krugu obitelji i naravno izvornu posavsku pjesmu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:18