StoryEditor

Preminula Hrvatica Antonela koja je prije kobnog udara svojim tijelom spasila dvoje djece

Piše D  /  10.10.2017., 10:10h

Puna dva tjedna liječnici na Odjelu neurokirurgije u bolnici Ca’ Foncello u talijanskom Trevisu ulagali su maksimalne napore da spase Puljanku Antonelu Kmet (46), odgajateljicu u vrtiću, koja je 25. rujna helikopterom dovezena u komatoznom stanju nakon što ju je na pješačkom prijelazu automobilom udarila 87-godišnja vozačica, piše Jutarnji list.

Majka hrabrost

Antonelu Kmet talijanska je javnost prozvala majkom hrabrosti jer je u kobno vrijeme ulicu u mjestu Pieve di Soligo ispred nekadašnje vijećnice prelazila sa svoje dvoje djece, u dobi od pet i 11 godina, čije je živote doslovno spasila vlastitim tijelom. U Kmet je, naime, proradio majčinski instinkt kada je vidjela da se Chevrolet Matiz koji joj dolazi u susret ne namjerava zaustaviti. Prva na udaru vremešne vozačice, čija je dob zaprepastila svjedoke nesreće, bila su Antonelina djeca, koju je nekako uspjela odgurnuti. I bila je to posljednja Antonelina gesta ljubavi prema njima.

- Nisam vidjela troje pješaka na zebri. Doista nisam. Sunce koje je tog trenutka bilo na zalasku bliještalo mi je u vjetrobransko staklo. Poštujem prometne znakove i pravila i ne vozim brzo - izjavila je, pod dojmom svega, umirovljena vozačica policajcima nakon prometne nesreće, dok se obavljao očevid i utvrđivao stupanj odgovornosti. Tko ju je udario na pješačkom prijelazu, pulska odgajateljica nikada nije uspjela doznati. Za njezinu ožalošćenu obitelj, dob vozačice koja ih je zavila u crno i koja bi se mogla uzeti kao olakotna okolnost tijekom sudskog postupka najmanje je bitna.

Shrvani članovi obitelji s kojima smo stupili u kontakt tragediju ne žele komentirati, a kako doznajemo od upućenih u problematiku, puna dva tjedna otkad je dovezena u bolnicu, Antonela je bila u komi.

Kratko se probudila

- Svi smo bez teksta. Nema riječi koje mogu opisati našu tugu. Ozljede koje je zadobila bile su preteške. No, jedan dan tijekom ta dva tjedna iznenada se probudila i zaplakala. Bilo je to kratko. Suze su joj navrle na oči. Taj tračak nade brzo je splasnuo. Bile su to posljednje minute njezina života. Toga dana išla je po djecu u školu i vrtić te ih vodila u slastičarnicu Il ponte. Koliko smo se informirali preko medija, odgurnula je djecu u posljednji trenutak kako bi ih spasila. I dječica su unatoč svemu ozlijeđena, a nedavno su otpuštena iz bolnice. Antonelu život nije mazio. Do odlaska u Italiju radila je u nekoliko vrtića, pa i u onom popularnom Suncu u Fažani. U Italiji joj njezino obrazovanje nije bilo dostatno te je za isti posao odgajateljice u talijanskom vrtiću trebala proći nove četiri godine školovanja - izjavio je za Jutarnji list jedan od Antonelinih daljih rođaka.

Mještani Pieve di Soliga za Antoneli imaju samo riječi hvale jer je smatraju ženom koja je živjela za svu djecu, a ne samo za vlastitu.

- Djeca su Antoneli bila radost. Bila je užasno tužna kad joj je priopćeno da se, želi li raditi i u Italiji kao odgajateljica u vrtiću, mora školovati još četiri godine. Njezin suprug Marco zato je na poslu davao maksimum te skrbio o cijeloj obitelji, a Antonela je u slobodno vrijeme pomagala u kućanskim poslovima lokalnim obiteljima. Nikad se nije libila raditi. Ne znam kako će Marco dalje sam s djecom s obzirom na to da po cijele dane radi. Uvjerena sam da će mu njezina obitelj objeručke pomoći. Ići ćemo joj na sprovod. Rekli su nam da bi trebao biti u četvrtak, na pulskome groblju. Antonela zaslužuje da joj se posljednji put poklonimo - rekla nam je jedna susjeda i prijateljica stradale žene iz Italije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:03