StoryEditor

Pregovori o vlasti u Zenici i Tuzli propali, ljuljaju se nove vlade u Sarajevu i Bihaću

Piše D  /  22.01.2019., 10:01h

Iako su mnogi upozoravali da je stvaranje velike bošnjačke koalicije SDA - SDP od početka u planu, neki od političkih aktera teško skrivaju iznenađenje propašću pregovora o uspostavi vlasti u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji, dok su formalno vlade bez SDA uspostavljene samo u Sarajevskoj i Unsko-sanskoj županiji. No, domino-učinak bi lako mogao dovesti i do “rekonstrukcije” ovih dviju vlada. Čini se da je sve pokrenuo SBB povlačeći se iz pregovora s grupacijom pretenciozno nazvanom Bh. blok, a koju čine SDP, DF i Naša stranka. Fahrudin Radončić se na ovakav korak odlučio nakon što je postalo jasno da SDP iza kulisa uveliko pregovara o federalnoj i državnoj vlasti sa SDA-om. Još od izbora mogu se čuti priče da dio rukovodstva SDP-a, a posebno DF, nema ništa protiv ulaska u vlast sa SDA-om, strankom koja se kod Bošnjaka nameće kao logičan partner hrvatskim i srpskim izbornim pobjednicima – HDZ-u i SNSD-u. Ipak, pokušala se graditi postizborna priča s Našom strankom, SBB-om i skupinom bošnjačkih stranaka koje su zapravo derivati SDA. U Sarajevu i Bihaću te vlade nekako su i sklopili, ali zbog nespremnosti mnogih u SDP-u i DF-u da iduće četiri godine na federalnoj i državnoj razini provedu u oporbi, propalo je formiranje vlada u Zenici i Tuzli, dok je u Goraždu SDA već okupio većinu s lokalnim strankama.

U TŽ-u SDP je najavio pregovore sa SDA-om i PDA-om, jedinim dvjema strankama koje su prvobitno ostale izvan koalicije u županijskom parlamentu. Od ukupno 35 zastupnika SDP ima 10, DF tri, a bez SBB-a preostalih osam potrebnih za većinu može formirati samo uz pomoć devet zastupnika SDA ili sedam PDA. U bilo kojoj od ovih dviju opcija, Naša stranka (NS) ispada iz Bh. bloka, što znači i njezin definitivni kraj. Zbog jasnog stava SBB-a, dolazi u pitanje i opstanak Vlade u SŽ-u, gdje NS i SBB imaju vrlo važnu ulogu.

Nedostaje glasova

Slično je i u Zenici gdje je do prije 7 dana postojala većina u kojoj je bio 21 od 35 zastupnika, odnosno svi osim onih iz SDA i HDZ-a. Povlačenjem SBB-a i Stranke za BiH (SBiH) iz pregovora te raskolom u Nezavisnom bloku (NB), ta većina okupljena oko SDP-a istopila se i sad inicijativu za formiranje vlasti preuzima SDA, koji je s 11 mandata i relativni izborni pobjednik u ZDŽ-u. Uz 3 HDZ-ova, za Vladu im nedostaju još 4 glasa.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:26