StoryEditor

PREDSJEDNIK Narodne skupštine RS: Haag samo Srbe strogo kažnjava

Piše D  /  22.11.2017., 12:11h

"Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, haški sud je nastavio najstrože kažnjavati samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignoriranje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije", istakao je predsjednik Narodne skupštine.

Čubrilović je naglasio da je Haški sud, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude.

"Hrvati, Bošnjaci i Albanci zajedno su osuđeni na trostruko manju kaznu koja u ukupnom zbroju iznosi oko 360 godina. Takvim djelovanjem Haški tribunal je nanio ogromnu štetu procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji", navodi Čubrilović.

"Bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija Republike Srpske i zagarantiranog prava srpskog naroda u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena", rekao je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da je razočaravajuće to što Haški tribunal nije imao razumijevanja za zdravstveno stanje generala Mladića i nije mu omogućio liječenje na adekvatan način.

"Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopšte bilo cilj njegovog osnivanja", zaključio je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će tim odbrane genrala Ratka Mladića, u drugostepenom postupku, uspjeti da dokaže da je general svoju dužnost načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske obavljao profesionalno i časno i da je dao značajan doprinos u odbrani srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:23