StoryEditor

Pravdić: „Cesta će ovaj put sigurno biti završena!“

Piše Nikolina Lovrić  /  21.02.2018., 08:02h

To prilikom govorili su direktor JP Ceste Federacije Ljubo Pravdić, direktor JP Autoceste FBiHAdnan Terzić te zamjenik Ministra prometa i komunikacija BiH, Saša Dalipagić.

Jedna od gorućih tema koje su se Šutalovi gosti dotakli bila je i cesta Neum - Stolac koja zbog višedesetljetne izgradnje sve više počinje nalikovati na bajku i utopiju, a sve manje ono što bi trebala biti, žila kucavica razvoja južnog i turistički najpotentnijeg dijela BiH.

Direktor Cesta i ovom je prilikom ponovio kako se projekt izgradnje, odnosno dovršetka magistralne ceste Neum – Stolac odvija u sklopu projekta Modernizacije magistralnih cesta Federacije putem kojega bi se do 2020. sa 173 milijuna Eura koliko su osigurale međunarodne financijske institucije trebalo realizirati više cestovnih projekata u ovom entitetu.

Od tog iznosa,  čak 40 milijuna Eura odvojeno je za konačno povezivanje Neuma sa unutrašnjošću, što ovu dionicu čini jednim od najvažnijih projekata Modernizacije cesta.

U tom kontekstu, direktor Cesta u Argumentima je istaknuo kako su krajem siječnja potpisana dva ugovora za izvođenje radova ukupne vrijednosti 11 milijuna KM, a unatoč određenim problemima sa žalbama, uskoro očekuje kako će se potpisati i ugovori za nadzor projekta.

„Imamo raspisan natječaj za tunel Žaba dužine 930 metara sa pristupnom cestom 2km procijenjene vrijednosti oko 10 milijuna Eura, a očekujemo da ćemo do kraja ožujka dobiti ponude i za ovaj dio.“ – argumentirao je Pravdić te nadodao kako se usporedo sa ovime vrši i eksproprijacija na dionici od Stoca za čije je ubrzanje postupka Vlada Federacije izdvojila 700 000 KM.

Sukladno tome, u Cestama očekuju kako će u drugoj polovici godine ugovoriti radove i za ovu dionicu te bi se time trebala otvoriti četiri nova gradilišta. Inače, kompletna dužina neizgrađenog dijela najobećavanije ceste Bosne i Hercegovine iznosi tek 36 kilometara.

Na voditeljevo pitanje kada bi stoga Neum konačno trebao biti povezan sa unutrašnjošću Pravdić je dao okviran odgovor.

„Gledajte, o rokovima je u ovakvim situacijama teško govoriti. Svjedoci smo kako jedna žalba može usporiti  neke postupke i procese do godinu dana i više, ali pretpostavljam da bi se do kraja projekta Modernizacije cesta u trajanju od 4 godine trebala završiti i kompletna izgradnja Magistralne ceste Neum-Stolac.“

Možemo li stoga biti sigurni i držati vas za riječ da će se u tom roku nakon više od 30 godina čekanja Neum napokon povezati sa unutrašnjošću BiH, ponovio je upit Šutalo, podsjetivši čelnog čovjeka Cesta kako je ova magistralna cesta zbog dugog čekanja na njezinu izgradnju jedinstven primjer u svijetu, Pravdić je dao nešto sigurniji odgovor:

„Ovo je prvi put da su osigurana sredstva za kompletnu dionicu, znači 40 milijuna Eura je predviđeno iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke, i nema nikakva razloga da se ona ne završi. – ponudio je kategoričan odgovor Ljubo Pravdić, te podvukao:

„ Ona će ovaj put sigurno biti završena. To mogu tvrditi sa sigurnošću!“

Nakon niza lažnih obećanja i praznih parola, Neumljani su ovog utorka dobili još jedno obećanje, doduše popraćeno gramatičkim igrama riječi trebala bi, mogla bi i očekujemo da. Ono što ipak ovo obećanje razlikujeod prošlih je riječ prvog čovjeka Cesta izrečena u kameru.

Nadamo se stoga da će ovo biti posljednji put da ga za riječ moramo hvatati, a prvi da se ona zaista i pretvori u djelo.

Živi bili pa vidjeli!

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 11:49