StoryEditor

Požar na Troglavu gasi helikopter Oružanih snaga BiH

Piše D  /  07.08.2017., 12:08h

Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije, Donji i Gornji Rujani i Gubin, u općina Livno, i dalje je aktivan, a helikopter Oružanih snaga BiH od jutros gasi iznad naselja Gubin - potvrdila je glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač. 

Kaže da je također aktivan i požar između općina Bosansko Grahovo i Glamoč, na platou Resanovci na području između općina Bosansko Grahovo i Drvar je aktivan i pod nadzorom.

- Drugi helikopter koji se trebao priključiti gašenju, zbog loših vremenskih uslova, nije poletio. Očekujemo da će u toku dana i taj drugi helikopter biti uključen u gašenje požara - navela je Kovač.

Napomenula je da je, zbog ozbiljnosti situacije nastale usljed požara koji danima bukte u ovom kantonu, predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Jozić, na inicijativu direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, jučer popodne održao hitan sastanak.

Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi ovog kantona Ivica Brešić, predstavnici šumarija Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova te predstavnici uprava civilne zaštite ovog kantona sa predstavnicima općinskih službi za civilnu zaštitu općina, načelnik Općine Bosansko Grahovo Duško Radun i direktor Vatrogasnog društva iz Livna Draško Knez.

- Nakon detaljne analize stanja vatrene linije koja se proteže na dužini od 20 kilometara, direktor FUCZ Fahrudin Solak rekao je da su najveći problem minirani dijelovi na Dinari, zbog čega je moguće gašenje samo iz zraka. Iz tog razloga se ne mogu angažirati pripadnici Oružanih snaga BiH i FUCZ koji su na raspolaganju - kazala je Kovač.

Po njenim riječima, iznesena je činjenica da su požari zahvatili negdje od 20 do 30 centimetara naslaganog lišća koje je stvoreno prirodnim putem i koji se ponovo pojave nakon gašenja požara.

Što se tiče požara u općini Neum, koji je tokom popodneva izbio na lokalitetu Jazine i Kamenice, Kovač kaže da je vatra jučer ugrožavala više stambenih objekata, jedan hotel s gostima i benzinsku pumpu. Ona dodaje da je u 14 sati zatražena pomoć na gašenju iz zraka.

- Zbog nepristupačnosti terena upućen je zahtjev za angažiranje helikoptera. Međutim, zbog nemogućnosti da se helikopter uputi na gašenje požara u Neumu, na tom području je angažovano svo raspoloživo ljudstvo i oprema Profesionalne vatrogasne jedinice Neum. U 18.17 sati iz Operativnog centra stigla je obavijest da je helikopter OS BiH angažovan na području općine Livno i nije bilo moguće da djeluje na području Neuma - kazala je Kovač.

Dodala je da je bio upućen i zahtjev za međunarodnu pomoć. Međutim, sinoć je požar stavljen pod kontrolu tako da je urađen opoziv zahtjeva za pomoć u gašenju požara iz zraka i za međunarodnu pomoć, to jest za prekograničnu pomoć u gašenju požara otvorenog prostora koji je izbio jučer na području Neuma.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:07