StoryEditor

"Poniženi Trump i samopouzdani Macron - kraj niskih kamata"

Piše D  /  30.07.2021., 00:10h

Sva buka i metež oko poniženog te politički ranjenog Donalda Trumpa gotovo su potpuno u drugi plan stavile njegov politički plan i reforme. Već sad je vidljivo da je njegova, na velika zvona najavljivana "velika porezna reforma" tek smiješna skica. Niti jedan lider neke velike sile ne doživljava ga ozbiljno - osim možda japanskog premijera Abea. Kineski predsjednik Xi, s druge strane - pobrao je globalne simpatije otvoreno se poigravajući s Trumpovim najavama "ozbiljnih mjera". 

Emmanuel Macron je u samo dva tjedna od izborne pobjede već posjetio Berlin i suprotno svim očekivanjima - preuzeo političku inicijativu u kojoj propituje - koliko je daleko njemačka vlada spremna ići u Europskoj integraciji i je li sposobna s reformama ići istom brzinom kao Francuska? Istraživanja javnog mijenja procjenjuju da bi Macronov ‘pokret‘ kao nova politička snaga mogao imati velik broj zastupnika u novom palamentu! I na kraju zadnje, ali ne manje važno kad su u pitanju suprotnosti Macron i Trump - netko je već spomenuo na Twitteru da prvi put u povijesti Francuska ima predsjednika koji bolje govori engleski od američkog predsjednika.

Macron će doći na Siciliju potpuno pripremljen, pun samopouzdanja i sa solidnim izbornim mandatom. Trump će, pretposta Kardum - doći loše pripremljen, pun lažnog samopuzdanja i gotovo bez realnog mandata obzirom na politički metež i istrage oko Ruske upletenosti u izbore. U svakom slučaju bit će to vrlo zanimljiv susret od kojeg zavisi puno stvari u globalnoj ekonomiji, a vjerojatnost suglasja nažalost - ne postoji, piše HRT.

Jasno je da slijedećih 18 mjeseci američkog političkog kaosa možemo očekivati velika tržišna vrludanja. Za Europu bi taj nered mogao značiti dvije stvari: Euro će nastaviti rasti, a to bi moglo zakomplicirati planove, ulogu i posao Europske Centralne banke. Naime, ECB će vjerojatno u rujnu objaviti kraj monetarnog popuštanja za kraj 2018. Ali mnogi se boje da bi prestanak umjetnog održavanja niskih kamatnih stopa moglo doći i ranije od planiranog.

Uostalom na to je upozoravao i guverner HNB-a Boris Vujčić pozivajući banke da stanovništvu ponude zaštitu od kamatnog rizika. Kardumu se čini kako će to biti teško izvedivo ako Euro nastavi rasti u odnosu na dolar. Dakle, možemo očekivati mnogo ‘turbulencija‘ na putu, ali europska tržišta dionica bi trebala ostati relativno stabilna.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:44