StoryEditor

Polnoćka u drevnoj župi Deževice

Piše D  /  26.12.2017., 04:12h

Sv. misu polnoćku u prepunoj župnoj crkvi predvodio je domaći župnik don Marin Marić. Na početku misnog slavlje, sve prisutne pozdravio je domaći župnik Marić, izrazivši zahvalu dobrome Bogu što nas je i ove godine okupio u ovolikom Broj.                

U svojoj homiliji don Marin rekao je: „Da svi znamo da je ovo noć rođenja Spasitelj, u toj noći trebamo si posvjestiti za cijeli život, da smo djeca svjetla, i to svjetla iz betlehemske štalice, te da tim svjetlom  razbijamo tamu koja nam se svakodnevno nudi na različite načine, a najviše našim mladima putem medija.

Upravo ova noć  predstavlja dobro, a Bog koji se večeras rodio je samo dobro. Naš hrvatski narod, svjetlost rođenog Isusa primio je već od 7. stoljeća, i svjetlost betlehemske štale i danas svijetli gdje god živi, djeluje i diše naš hrvatski katolički narod.  Zato, dobrotu betlehemske štalice i dalje čuvajmo, njegujemo, i ono najvažnije molimo se za naš narod da ostane na ovim prostorima, da volim svoju kolijevku, da ne prodajemo svoju zemlju koja je krvlju natopljena,a posebno da ne dopusti da nam zapad izbriše pamćenje, nego da jača svoj identitet upravo na betlehemskoj štalici. Na koncu svoje propovijedi župnik Mariće rekao je: kako nigdje nema ljepše nego kod majke, a naša majke je ondje gdje smo nikli, rasli, ostali i opstali, zato svi zajedno zamolimo novorođenog kralja da štiti, čuva i bdije nada majkom hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na koncu sv. mise župnik don Marin, zahvalio se svima koji su i ove godine sudjelovali u organizaciji polnoćke i svih drugih događaja tijekom cijele godine. Nakon sv. mise već četvrti put zaredom don Marin sa svojim suradnicima i dobročiniteljima pripremio je poklone za one najmlađe, a za starije župnik Marić, osigurao je piće, kuhano vino i mezu u Hodočasničkom domu, gdje je uz glazbu nastavljeno obiteljsko čestitanje i slavljenje Božića.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:24