StoryEditor

Poljski predsjednik podržao održavanje referenduma o izbjeglicama

Piše D  /  30.07.2021., 01:40h

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je u četvrtak kako podržava održavanje referenduma u kome se pitaju Poljaci žele li prihvatiti izbjeglice - ali ne do 2019. godine i samo u slučaju da migracija i tada još bude "problem".

Ukoliko se takav referendum održi, Poljaci bi slijedili put Mađarske čiji su glasači upitani prošle godine žele li prihvatiti izbjeglice u okviru programa naseljavanja Europske unije. To glasanje je proglašeno nevažećim zbog slabog odziva, ali je ogromna većina onih koji su ubacili važeće glasačke listiće - 98 posto - glasala protiv naseljavanja izbjeglica., prenosi Fena.

Mađarsko glasanje omogućilo je vladi da zadrži to pitanje u svojoj agendi, dok je premijer Viktor Orban - koji je zatvorio mađarske granice za migrante - izjavio kako je ono dalo njegovoj vladi političku podršku dok se konfrontira s EU oko te teme.

Pravo i pravda, nacionalistička konzervativna vladajuća stranka u Poljskoj, poput Orbanove stranke Fidesz, žestoko se protivi prihvaćanju izbjeglica, u stavu koji je suprotstavio dvije zemlje čelnicima EU.

Ewa Ostaszewska-Zuk, iz Helsinške fondacije za ljudska prava u Varšavi, izjavila je kako ne vidi nikakvog razloga za referendum jer je broj ljudi koji traže azil u Poljskoj ionako malen i kako će glasanje služiti promoviranju antimigrantskog raspoloženja.

- Vlada sada govori o migrantima na jedini način: oni su prijetnja sigurnosti, oni su opasni, oni su teroristi; mi nećemo primiti nikoga jer se brinemo za sigurnost Poljaka - izjavila je Ostaszewska-Zuk, koja predvodi program fondacije za pravnu pomoć migrantima i izbjeglicama.

Kazala je da će u slučaju glasanja nevladine grupe trebati pružiti javnosti objektivnije informacije o strancima, stavljajući joj do znanja da oni ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju kada nacionalne vlasti provode efektivne procedure provjere, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:10