StoryEditor

Političari na udaru karnevalskih povorki u Njemačkoj

Piše D  /  12.02.2018., 10:02h

Najčešće je poruzi bila izložena kancelarka Angela Merkel, bilo u ulozi Johna Travolte uz poruku „Stayin Alive“ kao političarka koju ništa ne može uništiti, a u tom smjeru je išla i karikatura kancelarke kao „Crne udovice“ što je aluzija da je dosad politički pokopala čitav niz političara koji su se našli u njezinoj blizini.

Posljednji u nizu je predsjednik SPD-a Martin Schulz koji je u petak nenadano odustao da u novome kabinetu Angele Merkel preuzme dužnost ministra vanjskih poslova, prenosi Hina.

I posrnulom socijaldemokratskom političaru karnevalski satiričari posvetili su nekoliko tematskih kola u karnevalskoj povorci. Između ostalog i igrom riječi sa Schulzovim prezimenom koje na njemačkom zvuči slično riječi „krivnja“. Tako je na kolima s likom Martina Schulza kako sam sebe melje u stroju za mljevenje mesa stajalo „Selber Schulz“ – „Sam si je kriv“.

Američkog predsjednika Donalda Trumpa prikazali su kao žrtvu napada pobješnjelog ruskog medvjeda pod nazivom „Ruska afera“ što je aluzija na navodne veze Trumpovog predizbornog tima s Rusijom. Druga alegorijska kola prikazala su Trumpa kao valjak koji drobi sve pred sobom, a treća kako palicom za golf udara po Pariškom klimatskom sporazumu.

Njegov glavni suparnik na svjetskoj razini, sjevernokorejski diktator Kim Jong-un prikazan je kako s, na baš inteligentnim izrazom lica, ispaljuje rakete.

Uzduž najveće karnevalske povorke na svijetu, one osmokilometarske u Koelnu, okupilo se preko milijun posjetitelja. S karnevalskih kola u publiku je bačeno preko 300 tona slatkiša i preko 300.000 buketića s cvijećem.

Prema podacima tvrtke Boston Consalting Group samo u Koelnu se zbog karnevala godišnje uprihodi više od 450 milijuna eura.

Ostala važna karnevalska središta uzduž Rajne su Mainz i Duesseldorf.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 07:48