StoryEditor

Policiji i državnim službenicima u ZHŽ-u veće plaće

Piše D  /  02.12.2017., 09:12h

Kao jedna od najvažnijih stavki istaknuto je povećanje plaće u iznosu od 5,5 posto, zatim uplata doprinosa koja će osigurati odlazak u mirovinu navrijeme, isplata pune plaće svim ženama korisnicama proračuna dok su na rodiljskom dopustu te još brojne povlastice. Prema riječima predsjednika Sindikata MUP-a ZHŽ-a Vjekoslava Markote, djelatnici tog ministarstva ubuduće će imati pravo i na jubilarne nagrade, što do sada nikad nisu.

 - Zadovoljni smo ovim kolektivnim ugovorom. Pregovore smo vodili u Ministarstvu financija u duhu socijalnog, fer i korektnog dijaloga, čime se došlo do ovakvog kolektivnog ugovora. Stoga zahvaljujem premijeru Zdenku Ćosiću i ministru financija Toniju Kraljeviću što su nam to omogućili - kazao je Markota. Premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić je nakon potpisivanja ugovora naglasio kako su nastojanja Vlade ZHŽ-a bila da se izbalansira status svih korisnik proračuna sukladno njihovim radnim mjestima i stručnoj spremi. - Cilj je bio maksimalno, koliko to dopušta proračunski okvir, poboljšati uvjete i materijalno stanje svih naših zaposlenika. Nadam se kako ćemo u tome uspjeti i sukladno tome imati bolje učinke. Uvijek kad govorimo o položaju zaposlenika i njihovu materijalnom stanju moramo to vezati i uz uspješnost rada tih službi - kazao je Ćosić, dodavši kako se pri izradi ovog kolektivnog ugovora vodilo računa da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da sporazum bude provediv.

 Sporazum je potpisan na razdoblje od godinu i pol dana te su iz Vlade ZHŽ-a istaknuli kako će se o onom što se pokaže lošim kroz njegovu provedbu raspravljati i pregovarati nakon što istekne. Potpisivanjem kolektivnog ugovora između predstavnika Vlade ZHŽ-a i Sindikata MUP-a ZHŽ-a osigurano je ujednačavanje plaća svim proračunskim korisnicima u toj županiji. Prema riječima ministra financija ZHŽ-a Tonija Kraljevića, rezultate ovog kolektivnog ugovora najviše će osjetiti proračunski korisnici koji trenutačno imaju najmanje plaće. 

- Da pojednostavim, kod plaća državnih službenika i namještenika nismo išli linearno s povećanjem od 5,5%, već su koeficijenti korigirani za 0,3 i sada izjednačeni kod svih proračunskih korisnika, ne samo u MUP-u. Ovime je nakon sedam godina otklonjen jedan diskriminirajući element koji je nastao kroz kolektivni ugovor potpisan s prosvjetom 2010., a koji nije praćen promjenom koeficijenata kod ostalih proračunskih korisnika - zaključio je Kraljević, istaknuvši kako je ovaj kolektivni ugovor provediv.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:08