StoryEditor

Pokrivenost uvoza izvozom u drvnoj industriji BiH 417 posto

Piše D  /  29.07.2021., 20:02h

Tajnica ove asocijacije Selma Bašagić izjavila je kako je u prva dva mjeseca ove godine izvoz drvne industrije BiH iznosio više od 178 milijuna KM, što je 6,5 posto više nego u istom periodu lani.

- U ukupnoj vrijednosti izvoza, udio namještaja je 44,9 posto (oko 80 milijuna KM) i bilježi povećanje, dok je udio rezane građe bilo 22,7 posto, a proizvoda šumarstva 12,3 posto – kazala je Bašagić.

Podsjetila je da je ukupan izvoz drvne industrije BiH u 2016. godini iznosio milijardu i 189 milijuna KM što je rast od 12,1 posto u odnosu na predhodnu godinu. Izvoz namještaja je činio 37,7 posto od ukupnog izvoza drvne industrije BiH, odnosno više od 448 milijuna KM. Udio rezane građe je bilo 28,7 posto, a proizvoda šumarstva 14,6 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom sektoru bila je 360,9 posto, što je malo povoljnije nego 2015. godine.

Na sjednici su razmatrana godišnja dokumenta, izvještaj o radu i plan rada, kao i informacija o strategiji razvoja i unapređenja izvoza drvne industrije.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Suhad Ećo je kazao kako su prije tri mjeseca počeli raditi na izradi te strategije koju će uputiti svim nadležnim institucijama u cilju rješavanja problema i izazova sa kojima se susreće ova grana privrede.

- Strategija bi trebala olakšati institucijama i firmama kako da na najbolji način iskoristimo naše potencijale, kapacitete i resurse. Orjentirali smo se na izvoz i izvozna tržišta, jer firme imaju puno potencijala, samo ih na pravi način treba usmjeriti i iskoristiti. Mislimo da se trebamo bazirati na izradu finalnih proizvoda, kao i na veći stupanj obrade drveta – kazao je Ećo.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 17:34