StoryEditor

Podržite kandidaturu Mostara i Banja Luke za Europsku prijestolnicu kulture

Piše D  /  13.10.2017., 04:10h

Pravo sudjelovanja imaju gradovi Bosne i Hercegovine i Crne Gore (osim Herceg Novog koji je već sudjelovao u odabiru 2021.), Albanije, Makedonije, Islanda i Norveške.

S tim u vezi, Mreža K2020 uputila je pismo resornim ministarstvima na državnom i entitetskim nivoima u BiH pozivajući ih da podrže kandidaturu Mostara i Banje Luke za ovo priznanje.

- Poziv prvenstveno upućujemo Ministarstvu civilnih poslova BiH zaduženom za međunarodnu kulturnu suradnju, ali smatramo kako bi o ovom pitanju trebala se očitovati i entitetska resorna ministarstva: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH. Zato pozivamo ministarstva da današnji poziv Europske komisije iskoriste kao povod da ponude konkretnu pomoć gradovima kandidatima - citat je iz pisma, prenosi Fena.

Koordinacioni odbor Mreže Kultura 2020 poziva nadležne da u budžetu za narednu godinu planiraju novac za podršku izradi aplikacija gradova kandidata te da o tome pravovremeno obavijeste javnost.

Nije isključena mogućnost da do 10. 10. 2018. godine, kada je rok za predaju aplikacija, kandidature objave i drugi gradovi iz BiH, osim Mostara i Banje Luke, navodi Mreža K2020.

- Kao mreža kulturnih institucija, nezavisnih kulturnih organizacija i kulturnih radnika u BiH, Kultura 2020 je prepoznala važnost koji program EPK može imati za razvoj kulturnog sektora u BiH. Zato je i podržala kampanju kojom je Udruženje građana Akcija Sarajevo od svibnja 2016. informirala bh. javnost, uključujući i gradske administracije, o tom programu. Osim toga, Mreža K2020 srdačno pozdravlja najavljene kandidature Mostara i Banja Luke kao nepobitan dokaz da pojedine gradske administracije u BiH počinju prepoznavati kulturu kao jedan od ključnih čimbenika društvenog razvoja i namjeravaju iskoristiti šansu koju pruža EPK - citat je iz pisma.

Mreža K2020 navod da je EPK projekt koji zahtijeva konsenzus svih političkih aktera u zemlji, kao i konkretnu financijsku, logističku i političku podršku pripremi i realizaciji ovog projekta.

Svojim kandidaturama, gradovi Banja Luka i Mostar napravili su hrabar iskorak u povratku kulture u fokus lokalnih razvojnih politika. Ali bez odgovarajuće podrške viših administrativno-političkih struktura, taj iskorak neće biti dovoljan, smatra koordinacioni odbor Mreže K2020.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:41