StoryEditor

Plinovod kroz Hercegovinu podržali i Amerikanci

Piše D  /  21.02.2018., 02:02h

Vlada FBiH krajem prošle godine usvojila je izvješće o provedbi projekata iz programa javnih investicija u sektoru energetike, zaključno s 30. lipnja 2017., u kojem je na više od 80 stranica detaljno prikazano stanje na ovom planu, piše Večernji list BiH.

Povezivanje na mrežu EU

Njime su obuhvaćeni projekti koje provodi JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar te projekti koje provodi BH-Gas d.o.o. Sarajevo. Prema podacima iz izvješća, projekti koje provodi BH- Gas su plinofikacija SBŽ i južna interkonekcija BiH - Hrvatska.

Ono što je svakako zanimljivo jest upravo južna interkonekcija čija je provedba predviđena na području ZHŽ, HNŽ, HBŽ i SBŽ.

Studija izvodljivosti koja obuhvaća CBA, ESIA i idejni projekt nužna je za izgradnju transportnog plinovoda Zagvozd (RH) - Posušje - Novi Travnik dužine 114 km s odvojkom za Mostar dužine 48 km. Projekt se nastavlja na plinovod Zenica - Travnik te plinovod Brod - Zenica, a svi su uvršteni u SPP razvoja energetskog sektora FBiH.

Projekt je na listi projekata od uzajamnog interesa zemalja Energetske zajednice JIE, PMI 2016. - i kandidiran je za listu projekata od interesa za EU, PCI 2017. Vlada FBiH je lani donijela zaključak kojim je projekt južna interkonekcije proglasila projektom od strateškog značaja za FBiH, a resorno ministarstvo i BH-Gas zaduženi su intenzivirati i nastaviti aktivnosti na realiziranju istog. Projekt predstavlja dio plinskoga prstena EnC, daje mogućnost povezivanja s već integriranom plinskom mrežom EU-a i tranzit plina kroz BiH na pravcu jug - sjever i obratno.

Povezivanjem na Južni plinski koridor te pristupom skladišnim kapacitetima u okruženju i planiranom LNG terminalu, osigurala bi se diversifikacija izvora i značajno povećanje sigurnosti opskrbe FBiH i BiH plinom. Realiziranjem ovog projekta osigurala bi se mogućnost korištenja prirodnog plina u novim područjima u FBiH, što bi utjecalo na smanjenje C02, S02 i NOx u regiji.

Sastanak u Sarajevu

U BH-Gas početkom ovog mjeseca održan je sastanak predstavnika Veleposlanstva SAD-a u BiH, USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa u vezi sudjelovanja ovih institucija u izgradnji spomenutog plinovoda.

Tom prilikom je potvrđena podrška projektu od Veleposlanstva SAD-a i USAID-a koji su spremni financirati izradu sljedeće razine tehničke dokumentacije - studiju izvodljivosti, idejni projekt i studiju utjecaja na okoliš. Za tu namjenu su osigurana grant sredstva te pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije.

18. travanj 2024 19:14