StoryEditor

Plenković već ovoga tjedna očekuje rješenje problema sa susjedima

Piše D  /  08.08.2017., 08:08h

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak za HRT da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušičiću da već ovog tjedna pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća, javlja Hina.

"Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunarodnim ugovorima, u najbržem roku nađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemlja", rekao je Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a. Upitan kad je taj rok, premijer je rekao da očekuje da se rješenje pronađe još ovog tjedna.

Plenković je dodao da žele da se proizvodnja u Hrvatskoj, posebno poljoprivredna, potiče različitim mjerama, ali da za to postoje različiti mehanizmi.

Upitan može li se naći zadovoljavajuće rješenje za sve nakon što su Srbija, BiH, Mekedonija i Crna Gora dogovorile mjere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske pristojbe i stroži nadzor pri uvozu, Plenković je rekao: "Sigurno da može".

Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošlog tjedna u Podgorici s premijerima susjednih država.

"Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik bila je učinkovitija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procjena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka", rekao je Plenković.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:29