StoryEditor

Plenković: S MOST-om više nema suradnje

Piše D  /  17.01.2019., 12:01h

Podsjetimo, zastupnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je u Saboru premijera Plenkovića i ministre njegove Vlade optužio za veleizdaju te da radi "u interesu Srbije jer nikako ne saziva Povjerenstvo koje treba pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima s EU". Tijekom jedne od stanki koje su određene nakon istupa zastupnika Grmoje, a poslije njega i zastupnice Ines Strenja Linić, premijer je krenuo prema Grmoji, međutim drugi su zastupnici stali ispred njih te smirili napetu situaciju, prenosi HINA

"Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo. Kao političari koji smo u političkoj borbi i dijalogu, možemo trpjeti uvrede, laži i klevete, ali nećemo trpjeti optužbe za veleizdaju. Riječ je o kontinuiranom doprinosu (stranke Most) pojačanju govora mržnje, spirali govora mržnje koja se vrti. Ja kao predsjednik Vlade, ova Vlada, a ni HDZ neće dopustiti da se širi mržnja kakvu širi stranka Most. Tu podvlačimo crtu. To su takvi politički akteri s kojima ni u kojoj varijanti nećemo surađivati", rekao je Plenković na 138. sjednici Vlade.

"Ne želimo da se kao plodovi takvih nastupaju problemi u realnom životu naših građana. Treba napraviti ozbiljnu razliku između političara i politikanata u Hrvatskoj."

N1 piše da je incident između premijera Plenkovića i zastupnika Grmoje uoči sjednice Vlade komentirao je ministar energetike Tomislav Ćorić. "Nije bilo nikakvog obračuna. Premijer, zbog svog rada, zaslužuje poštovanje svakog zastupnika i građanina. Smatram prijerenim kada netko, u ovom slučaju premijera, upita nekoga što je mislio kada ga je nazvao veleizdajnikom. Ova druga strana u pravili koristi takav izraz, takav jezik - jezik ulice. Siguran sam da će građani to "honorirati" na izborima. U ovoj zemlji treba početi raditi", rekao je Ćorić.

Ministar uprave i politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Lovro Kuščević rekao je "da bi bilo najbolje da se sjednice ne prenose za javnost da ne bi slučajno naša djeca postala Nikola Grmoja". "Optužiti nekog da je veleizdajnik to je dno dna. Dakle, ja sam zaista zadivljen s blagom reakcijom svih onih koji su bili tamo", rekao je Kušćević uoči 138. sjednice Vlade.

Indicenta se dotaknuo i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Premijer je reagirao ljudski. Nije me iznenadilo ništa, reagirao je ljudski. Nije vjerovao da mu to netko govori."

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić rekao je novinarima da premijer nije nasrnuo ni na koga. "Ekipa iz Mosta stvarno je bezobrazna, ali me iznenadio Nikola Grmoja, izrazito brz dečko iako ne bih nikada rekao ovako, atletičar, rekao je Tolušić.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je nedopustiva ta razina populizma koja je nazočna u hrvatskom društvu i u Saboru, dodavši da je optuživanje predsjednika Vlade i potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić za veleizdaju neprihvatljivo i nedopustivo. Dodao je da je predsjednik Vlade vrlo jasno rekao da nije bilo nikakvog fizičkog nasrtaja, već jasno traženje stava i mišljenja na koga se točno misli kada se iznose tako teške optužbe i kvalifikacije.

"Ne može se na taj način kroz populističke i neodgovorne optužbe odnositi prema Vladi koja je odgovorna i nositelj je stabilnosti i gospodarskog razvoja. Vladu, koja je transparentna u svim svojim postupcima u okviru zakonskih propisa - ne može se na taj način optuživati", poručio je Medved.

Ministrica za demografiju i obitelj Nada Murganić o Plenkovićevom nasrtaju na Grmoju izjavila je da je uvjerena da premijer nije imao nikakvu namjeru obračuna ili kontakta sa zastupnikom. Za Grmojinu optužbu za veleizdaju, kazala je da "svatko tko to izjavi treba osjetiti osobnu odgovornost". "Reći u Saboru, bez obzira jesi li zastupnik i štiti li te, a štiti imunitet, visokopozicioniranom dužnosnicima, potpredsjendici Vlade, premijeru države - da radi u interesu druge države, u interesu Srbije, to su prestrašne uvrede", izjavila je Murganić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako razina rasprave u Saboru mora uvijek biti na nivou, a zastupnici moraju iznalaziti najbolja rješenje te argumentirano raspravljati, što često izostaje. "Ne samo jučer, nego općenito, razina rasprave u Saboru je izuzetno loša poruka. To sigurno nije, niti će podići povjerenje koje građani imaju u hrvatske institucije. Nemojmo zaboraviti da nama redovito dolaze grupe učenika u posjet Saboru", rekla je.

Za ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek ponašanje saborskih zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru strašno je i ispod svake razine. "Izgovoriti u Hrvatskom saboru riječ veleizdaja za predsjednika Vlade, to je ispod svake razine, to je strašno", istaknula je u četvrtak novinarima pred početak sjednice Vlade ministrica Obuljen. 

Potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić u Novom je danu N1 televizije rekao da smatra da je jučerašnje ponašanje minstra obrane i premijera neprimjereno za parlamentarnu demokraciju. "Nakon cjelodnevnog rešetanja s konstruktivnim pitanjima oporbe, SDP-a i GLAS-a te djelomično Mosta pokazivao je nervozu i jednostavno je ta nervoza doživjela vrhunac kod pitanja Nikole Grmoje. Legitimno je da zastupnik postavlja pitanja ili nešto dobaci, ali ako ste vi ministar obrane ili premijer morate se suzdžati neprimjernenih akcija. One stvaraju turbulencije u društvu i govore o indeksu demokratičnosti u našem društvu koje je najniži do sada. Ako si nervozan popij si čaj ujutro i odgovaraj na pitanja.", smatra Hajdaš Dončić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:22