StoryEditor

Plenković: Pelješki most ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju

Piše D  /  08.10.2017., 04:10h

‘Za nas postoji samo dobra volja, da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u europskom duhu, otvorena pitanja granica rješavamo dijalogom sa Slovenijom, da prijateljima u BiH pojasnimo da Pelješki most i u najkreativnijoj varijanti ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju‘, istaknuo je premijer Andrej Plenković na svojevrsnom ‘aktualnom satu‘ s građanima u Hrvatskom saboru.

Dan otvorenih vrata Sabora manifestacija je koja dva puta godišnje, u prigodi Dana Sabora, 30. svibnja i Dana neovisnosti, 8. listopada omogućuje građanima da bez najave dođu u Sabor i susretnu se s njegovim predsjednikom i zastupncima.

Ove godine, po prvi put na Dan otvorenih vrata došao je i premijer Plenković sa dijelom Vlade, pa su građani tako dobili mogućnost u svom ‘aktualnom satu‘ postavljati pitanja koja su mahom bila vanjskopolitičke prirode., javlja Tportal.

Premijer je, tako, otklonio bojazan jedne građanke da se Hrvatsku u svemu blokira, od ulaska u Schengen, preko gradnje Pelješkog mosta...

Blokada u punom smislu te riječi, u ovom trenutku nema, jedino što ste čuli bilo je izražavanje neslaganja s našom ambicijom da uđemo u OECD, rekao je premijer.

Potvrdio je da Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja sa susjedima, da ih većina datira iz vremena današnje obljetnice (8. listopada 1991.), da su svi manje-više vezani na "rezidualna pitanja" raspada bivše SFRJ i procesa koji su ostali nedovršeni.

Politika Hrvatske, kad je riječ o granicama svo to vrijeme je jasna, Hrvatska smatra da su granice bivših republika na dan 25. lipnja 1991. ujedno granice samostalnih država koje su nakon toga nastale, rekao je Plenković i naveo kako preostaje proces uređivanja te granice, te kako je načelo kojim se Hrvatska vodi načelo katastarskih granica.

Svi koji su u Vladi, Saboru, predsjednica države jako dobro znaju što su nacionalni interesi, što je državni teritorij i s kolikom pažnjom i osjećajem za odgovornost pristupamo rješavanju tih procesa, poručio je premijer.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:20