StoryEditor

Plenković: Očekujem da Srbija nedvosmisleno i oštro osudi Šešelja

Piše D  /  19.04.2018., 10:04h

Jučerašnji incident ratnog zločinca Vojislava Šešelja najoštrije osuđujemo. Podržavamo odluku hrvatskog izaslanstva da prekine posjet Srbiji. Očekujemo od Srbije da nedvosmisleno osudi akt svojeg zastupnika u Skupštini. Vlada RH će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva Hrvatske u cjelini - kazao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, prenosi Večernji.hr.

Premijer se dosadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu zahvalio na radu u posljednje četiri godine te se osvrnuo na imenovanje njegova nasljednika.  

- Riječ je o iskusnome aktualnom prvom zamjeniku državnog odvjetniku, pravniku, Draženu Jeliniću, koji ima svo potrebno iskustvu. Smatramo da je riječ o kvalitetnom kandidatu i koji će taj posao, nakon što dobije potporu, obavljati savjesno i u skladu sa zakonom te na taj način jačati povjerenje o hrvatske institucije - rekao je Plenković.  

O posjetu glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda kazao je kako su diskutirali i o Istanbulskoj konvenciji. 

- Nije dobro za rad Vijeća Europe da jedna konvencija koja je dobra bude opterećena nekim drugim temama i raspravama. I to je situacija koja stvara poteškoće i za Vijeće Europe i za zemlje jer postoji kampanja protiv konvencije od strane osobito agilnih i aktivnih aktera, posebno u nevladinom sektoru, ali i nekih političkih koji to onda koriste za druge ciljeve. Stoga, pozivam sve aktere i dionike u Hrvatskoj da smire tenzije nakon uvjerljive većine u Saboru - kazao je Plenković te dodao: 
- Vlada jamči da neće doći ni do kakvih problema koji bi se kosili s bilo čijim vrijednosnim sustavom u implementaciji kada je riječ od strane državnih institucija. Ponijeli smo se vrlo odgovorno i obazrivo. Uvjereni smo u korist provedbe Konvencije, prije svega za žene koje su žrtve nasilja i za borbu protiv nasilja u obitelji. Apeliram na one koji su bili za i one koji su bili protiv da zajednički pogledamo kako možemo provoditi ovaj novi institucionalni, pravni, financijski, operativni okvir na što učinkovitiji način, bez ikakvoga problema za naš vrijednosni sustav. 

Na zatvorenom dijelu sjednice Vladu danas čeka Prijedlog odluke u vezi s opskrbom plinom. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:25