StoryEditor

Pentagon od svega obećanog YPG snagama šalje nekoliko vozila M1117 i lako oružje

Piše D  /  29.07.2021., 23:47h

Trump je obećao podršku Sjedinjenih Država turskim operacijama protiv samoproglašene “Islamske države”, ali i kurdske skupine PKK.

“Podržavamo Tursku u prvom redu u borbi protiv terorizma i terorističkih skupina, kao pro su ISIL i PKK, te osigurati da nigdje ne budu sigurne”, rekao je Donald Turmp.

Međutim, ova je izjava proturječna najavi isporuke vojne pomoći sirijskim Kurdima koji su jedno od vojnih krila Saveza Kurdistanske Zajednice (KCK), kurdska politička organizacija koja se zalaže za provedbu ideologije “demokratskog konfederalizma” Abdullaha Öcalna. KCK je i krovna skupina za sve političke stranke koje se bore za Veliki Kurdistan, uključujući Kurdistansku radničku stranku u Turskoj (PKK), Stranku demokratske unije (PYD) i kurdske YPG snage u Siriji, Stranku slobodnog Kurdistana u Iranu (PJAK) i Kurdistansku demokratsku odvojenu stranku iz iračkog Kurdistana (PÇDK).

Erdogan je spomenuo “dugogodišnje odnose” između njegove zemlje i Sjedinjenih Država, rekavši kako su oni “vrlo dobro ukorijenjeni i sretno su dosegli razinu strateškog partnerstva”.

Erdogan nema razloga za zabrinutost

Iako je Donald Trump 8. svibnja ovlastio Ministarstvo obrane za opremanje kurdskih elemenata takozvanih Sirijskih demokratskih snaga, kako bi se osigurala jasna pobjedu nad teroristima “Islamske države” u Raqqi, dan poslije je CNN priopćio da je ministar obrane James Mattis rekao da će ta vojna pomoć biti “limitirana”.

Sirijski Kurdi su se ponadali da će dobiti željeno pomoć, teško naoružanje i zračnu potporu, ali portal Antiwar piše kako je, barem do sada, sve bila jedna “velika Trumpova laž”.

Američke najave o isporukama “teškog naoružanja” kurdskim YPG snagama u Siriji bi bila velika stvar za regionalnu ravnotežu snaga, ali je već u početku bilo pitanje što će Pentagon kao pomoć uopće dati sirijskim Kurdima.

Društveni mediji sirijskih Kurda su dodatno pogoršali stvari špekulacijama i recikliranjem slika američkih oklopnih vozila, uključujući borbena vozila MRAP i tenkove M1A1 Abrams tenkove, za koja su naveli kako je to oružje koje im isporučuju Amerikanci.

U stvari, YPG snage nisu dobile ni tenkove Abrams, niti jedan MRAP, a oni koji su upoznati sa situacijom tvrde da su jedina vozila koja YPG snage očekuju nekoliko oklopnih vozila M1117 Guardian, a većina vojne pomoći će biti lako pješačko oružje i streljivo.

M1117

M1117

Činilo se da su kurdski dužnosnici povjerovali u tvrdnje da dobivaju velike tenkove i druga moćna borbena vozila, što im je “potaknulo moral”, čak i ako te tenkove nitko nikada nije vidio na bojnom polju, jer jednostavno ne postoje.

Vjeruje da je za izostanak slanja vojne pomoći zaslužna Turska, koja se već protivila i zabrinula zbog ranijih isporuka oružja.

Sve može biti vrlo lako riješeno. Naravno, Pentagona bi trebao navesti što je poslao, ali američki dužnosnici inzistiraju na tome da ne žele da ISIL sazna čime raspolažu YPG snage i koje su njihove pune sposobnosti, piše Logično.com.

Međutim, isporuke tenkova i velikih borbenih vozila ne bi prošle neopaženo, posebice u trenutku kada bi se pojavili na bojnom polju u pustinjskim područjima sjeverne Sirije, što znači da su Sjedinjene Države svjesno isplanirale i sudjelovale u laži, neposredno uoči Erdoganove posjete Washingtonu.

Putin ne vidi razlog za naoružavanje sirijskih Kurda

U međuvremenu se o ovom pitanju izjasnio i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u ponedjeljak izjavio kako Rusija ne vidi potrebu da se naoružavaju Kurdi u Siriji, ali je dodao kako će Moskva nastaviti održavati radne kontakte s njima.

“Za razliku od drugih zemalja, mi ne najavljujemo isporuke oružja kurdskim formacijama. Ne vjerujemo da moramo započeti takav posao”, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Pekingu.

“Budući da je kurdski faktor nezaobilazan u situaciji u Siriji, a kurdske naoružane postrojbe su među najboljima koje sudjeluju u borbenim operacijama protiv takozvane “Islamske države”, smatramo da treba održavati radne kontakte s njima, barem kako bi se izbjegli mogući sudari i situacije koje bi mogle biti prijetnja našim vojnicima”, rekao je ruski lider.

Istaknuo je kako je sada nužno konsolidirati prekid vatre, što će biti temelj za budući politički proces.

“Svaki učinkovit politički proces, kao što svi znamo, nije moguć bez prekida vatre”, dodao je ruski čelnik.

Unatoč činjenici da Washington uopće ne zanima sudbina Kurda i teško će se odreći strateškog saveza s Turskom zbog Velikog Kurdistana, Rıza Altun, član Izvršnog vijeća Kurdistanske radničke stranke (PKK) i političkog krila Saveza Kurdistanskih Zajednica (KCK), snažno kritizira politiku ne Ankare i Sjedinjenih Država, nego Rusije i rekao je “kako Moskva želi iskoristiti tursko neprijateljstvo prema Kurdima kako bi sirijske Kurde osudila da žive pod dominacijom i vladavinom režima Bashara Al-Assada”.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:47