StoryEditor

Papa u Peruu pozvao na borbu protiv korupcije

Piše D  /  20.01.2018., 10:01h

Papa je peruanskom predsjedniku Pedru Pablu Kuczynskom i predstavnicima civilne vlasti poručio da se mora učiniti sve kako bi to društveno zlo bilo pobijeđeno. Koliko zla je taj društveni virus učinio latinoameričkim narodima i demokracijama ovog blagoslovljenog kontinenta, kazao je Papa, prenosi HRT.

Njegove riječi mogu se povezati s dubokom političkom krizom nakon što je u povodu Božića amnestiran bivši predsjednik Alberto Fujimori, a koji je bio optužen za korupciju i zločine protiv čovječnosti. Kuczynski je doživio brojne kritike zbog te odluke, a i sam je izbjegao optužbe o vezama svojih privatnih konzultantskih tvrtki s brazilskom građevinskom tvrtkom Odebrecht.

Papa je pozvao na veću transparentnost između civilnog društva i privatnog i javnog sektora i dodao da nitko ne treba biti isključen iz tog procesa. 

Govorio je pred političarima nakon što se jučer ujutro uputio u srce Amazonije gdje je upozorio pred više tisuća domorodaca iz nekoliko zemalja da amazonski domorodački narodi nisu nikad bili toliko ugroženi. Susrećući nekoliko sati kasnije predstavnike vlasti, Franjo je zatražio od njih da slušaju, priznaju i poštuju lokalne ljude i stanovništvo kao valjane sugovornike.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:55