StoryEditor

Palestinci: Probit ćemo ogradu i braniti Jeruzalem

Piše D  /  14.05.2018., 08:05h

“Spremni smo probiti sigurnosnu ogradu i riskirati smrt”, poručili su Palestinci iz Pojasa Gaze svijetu zbog današnjeg preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, prenosi Večernji.hr.

Prema procijeni izraelske vojske, više od 150 tisuća Palestinaca probit će sigurnosnu ogradu i krenuti u marš od 100 kilometara prema Jeruzalemu u “obranu“ tog grada.

Usijanje na vrhuncu Da svi strahuju od mogućeg krvoprolića, dokazuje i najava izraelske vojske koja tvrdi da će pucati pravim mecima kako bi zaštitila svoje vojnike i civile koji žive na tom području.

Osim na području Palestinske samouprave, očekuju se prosvjedi diljem arapsko-islamskog svijeta zbog te nepromišljene i jednostrane odluke Donalda Trumpa koji se ne obazire na posljedice te ustraje u preseliti američko veleposlanstvo u Jeruzalemu, unatoč protivljenju međunarodne zajednice i Palestinaca.
 

Preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem američki predsjednik Donald Trump obećao je još 6. prosinca prošle godine, a povezano je s njegovim priznanjem Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Tim raskidom s dugogodišnjom američkom diplomatskom praksom i međunarodnim konsenzusom oduševio je Izraelce, ali razbjesnio Palestince. Vrijeme preseljenja veleposlanstva poklopilo se sa 70. godišnjicom, po gregorijanskom kalendaru, osnivanja Države Izrael.

Dan poslije, Palestinci obilježavaju “Nakbu” (“katastrofa” na arapskom), egzodus stotina tisuća svojih sunarodnjaka koji su 1948. protjerani ili su pobjegli iz svojih domova. Stoga se preseljenje američkog veleposlanstva događa u jako osjetljivom trenutku.

Palestinci već tjednima prosvjeduju u Pojasu Gaze protiv izraelske blokade te enklave i u ime “prava na povratak” na svoj teritorij iz 1948.

Slijede Gvatemala i Paragvaj

U sukobima s izraelskim vojnicima od 30. ožujka pritom je poginulo više od 50 Palestinaca.

Preseljenje veleposlanstva došlo je samo nekoliko dana nakon kontroverzne Trumpove odluke o povlačenju iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom koja je dodatno produbila veliku neizvjesnost u regiji. Napetosti su iznenada eskalirale u noći sa srijede na četvrtak između Irana i Izraela u Siriji.

Analitičari su uvjereni da će Trumpova odluka o preseljenju veleposlanstva u Jeruzalem u budućnosti imati dalekosežne posljedice s obzirom na to da Jeruzalem nije sveti grad samo za Palestince već i za milijardu i pol muslimana u svijetu koji Trumpov potez smatraju uvredljivim za muslimansku vjeru.

Iako je Trump izrazio želju da bude prisutan na otvaranju veleposlanstva, koje će se privremeno nalaziti u zgradi američkog konzulata u četvrti Arnoni, dok se ne sagradi nova zgrada na još nepoznatoj lokaciji, ipak neće doći, a umjesto njega u Jeruzalem će doputovati njegova kći Ivanka sa suprugom Jaredom Kushnerom, savjetnikom Bijele kuće, zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan i ministar financija Steven Mnuchin.

Nazočno će biti još gotovo 800 uzvanika, a Trump će se obratiti okupljenima putem videozida. Gvatemala i Paragvaj su također najavili preseljenje svojih veleposlanstva u Jeruzalem.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 00:13