StoryEditor

Pala Vlada Tuzlanskog kantona

Piše D  /  17.02.2018., 06:02h

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je smjena kantonalne vlade i premijera Bege Gutića, javlja reporterka N1.

Sa 20 glasova za, tri protiv i 11 suzdržani, srušena je večeras Vlada TK. Podršku smjeni dao je i SBB, iako je koalicioni partner SDA, te se još ne zna kako će se to odraziti na više nivoe ove koalicije. Do smjene je došlo zbog sukoba dvije struje unutar stranke. Jedna na čelu sa Begom Gutićem, druga na čelu sa Mirsadom Kukićem, nedavno smijenjenim predsjednikom KO SDA Tuzla.

"Nažalost, na sceni je jedna privatna opcija zastupnika predvođena Mirsadom Kukićem, kojoj se priključio i naš koalicioni partner. Mi zvanično koaliciju imamo sa SBB i nekim strankama još", dodaje Amir Fazlić, povjerenik KO SDA Tuzla.

Gutić i oni koji su ga podržali smatraju da će smjenom ove postave vlade, doći do destabilizacije kantona. Suprotna struja u SDA, ne misli tako.

"Naravno da je predsjednik Povjerenstva Amir Fazlić zbunjen. Ovo nije kontra udar Mirsada Kukića. Ovo je bojaznost Amira Fazlića koji je obećao Bakiru Izetbegoviću da ima skupštinsku većinu, da ima većinu u Vladi i da će zadržati isti broj glasova kao na prošlim izborima", smatra Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK.

U maratonskoj sjednici skupštine zastupnici su se redali za govornicom i optuživali jedni druge za neuspjehe njihovih stranaka. Smjenu su podržali veći dio zastupnika SDA, SBB-a i NS Radom za boljitak.

"Odgovorno tvrdim da nije dogovaran nikakav prelazak niti jednog zastupnika u naše redove", poručuje Fuad Hadžimehmedović, zastupnik SBB u Skupštini TK.

"Mi bi da smo mogli i da smo imali dovoljno ruku ovu vladu smijenili puno prije, ali želim prije svega upozoriti predsjednika i ovih 13 ovdje, da ovo što danas rade ja kaos i rušenje digniteta Skupštine", ocjenjuje Dževad Hadžić, zastupnik SDP u Skupštini TK.

Na vanrednoj press konferenciji SDA novo povjerenstvo najavilo je da će iz članstva isključiti zastupnike koji su digli ruku za smjenu vlade te da će u svim općinama uvesti povjerenstvo. Kako kažu, da pročiste stranku.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:37