StoryEditor

Ovo bi mogla biti kandidatkinja za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda

Piše D  /  20.04.2018., 10:04h

Na pitanje hoće li biti kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH Adisa Omerbegović-Arapović kaže kako će se to još vidjeti.

- Postoji ta mogućnost. Moram priznati da je predsjednik Radončić izrazio svoju spremnost iako je on neko kome nema premca ili nema rivala kada su njegova ostvarenja u pitanju. Dakle, u BiH ne postoji čovjek koji ima više ostvarenja iza sebe od njegovog novinskog lanca do veleletnih zgrada koje je izgradio diljem BiH. Jednsotavno on nema rivala i smatramo da generalno SBB-ov kandidat nema rivala kada je kandidatura za člana Predsjedništva u pitanju.

To nije pitanje svih pitanja

Ne smatramo da je to pitanje svih pitanja niti da je presudno tko će biti izabrani članovi, kazala je Omerbegović-Arapović te istaknula kako SBB nema razloga da pitanje kandidature riješi trenutno niti ima razlog da izlazi sa kandidaturom jer je jedina stranka koja "u ovom trenutku ima glavu i rep i stabilno članstvo."

- Dakle, ako dođe do odluke na organima stranke da je vrijeme da žena Bošnjakinja uđe u Predsjedništvo, to je mogućnost. Ali, u isto vrijeme mi nemamo razlog da kažemo je li to predsjednik Radončić ili bilo tko drugi u ovom trenutku jer jednsotavno imamo, možda, taj luksuz. Sve ostale stranke se, u ovom trenutku, lome na ovom pitanju, kazala je u Dnevniku TV1 Adisa Omerbegović-Arapović, piše Dnevnik.ba

Režim je u krizi

Govoreći o današnjoj zakazanoj hitnoj sjednici Parlamenta BiH povodom ratnohuškačih izjava Bakira Izetbegovića, kaže da je to oličenje režimske mafije jedne političke stranke. Oni nas prepadaju, ratom, drugima, drugačijima, boje se demokratskih izbora i iplementacije rezultata, nije iznenađenje i sama činjenica da se takvi problemi guraju, to je dio već viđenog scenarija. Režim je u krizi i boji se suočiti s istinom.

Izborni zakon važan

Govoreći o Izbornom zakonu Omerbegović-Arapović je kazala da su izmjene bile krucijalne i da je trebalo ostvariti minimum, odnosno, iplementaciju presude Ljubić, a taj minimum nije postignut. Bojim se da takva situacija odgovara glavnim akterima, uvijek vidimo da ova važna pitanja zaglave nad glavnim akterima, a to je uz HDZ i SDA, njima odgovara mostarizacija BiH, rekla je, između ostalog, dopredsjednica SBB-a na Dnevniku TV1.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 00:27