StoryEditor

Ovako je Angela Merkel komentirala napade u Siriji

Piše D  /  14.04.2018., 11:04h

Merkel kaže kako su udari koje su izvele Sjedinjene Države, Francuska i Britanija protiv vlade predsjednika Bašara al Asada demonstrirali međunarodnu osudu upotrebe kemijskog oružja i upozorili sirijsku vladu da ga više ne koristi.

Saveznici su preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, dodala je.

Zračne udare u Siriji podržali su i Turska, Kanada i Izrael poručivši da su opravdani jer onemogućavaju sirijski režim u korištenju kemijskog oružja dok ih je Iran osudio.

Turska je pozdravila zračne udare na snage sirijske vlade kao primjereni odgovor, objavio je izvor u turskom ministarstvu vanjskih poslova. 

Kanada podupire udare protiv Sirije, kazao je premijer te države Justin Trudeau dodajući da odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu kemijskog oružja u prošlotjednom napadu na istočnu Gutu", kazao je u priopćenju Trudeau.

Izrael je opravdao američke, francuske i britanske udare u Siriji ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja sa svojim ubojitim akcijama, kazao je izraelski dužnosnik. 

Prošle godine američki predsjednik Donald Trump rekao je da će korištenje kemijskog oružja preći crvenu liniju. Noćas su pod američkim vodstvom SAD, Francuska i V. Britanija djelovale posljedično. Sirija nastavlja svoje ubojite akcije, dodao je neimenovani izraelski dužnosnik.

Zbog napada zapadnih sila na Siriju ispred Bijele kuće okupili su se prosvjednici. Ni stanovnici New Yorka ne odobravaju potez svojeg predsjednika.

Iran, glavni regionalni saveznik Damaska, upozorio je na regionalne posljedice udara SAD-a, Francuske i V. Britanije na Siriju odlučno ih osudivši. 

SAD i njegovi saveznici bez ikakvog su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu kemijskog oružja izveli tu vojnu akciju protiv Sirije i odgovorni su za regionalne posljedice, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova. Tom se agresijom želi kompenzirati neuspjeh terorista u Istočnoj Guti koju su ponovno zauzele sirijska vojska i njezini saveznici, dodaje se u tekstu koji osuđuje očito kršenje međunarodnih propisa i zakona.

Libanonski Hezbolah odao je priznanje sirijskoj protuzračnoj obrani na rušenju zapadnih raketa poručivši da će američki napori propasti i da SAD neće ostvariti svoje ciljeve u tom dijelu svijeta, javila je HINA.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:09