StoryEditor

OTVORENA MANIFESTACIJA "Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine"

Piše D  /  26.10.2017., 11:10h

Ministrica Federalnog ministarstva kulture i sporta Zora Dujmović otvorila je u Orašju 21. manifestaciju „Dani europskog nasljeđa“. Manifestacija se u organizaciji  Federalnog ministarstva kulture i sporta, ove godine održava u Orašju, u Posavini, od 25. do 26. listopada pod imenom „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“. Cilj manifestacije je, istaknuto je prigodom otvorenja, upoznavanje društva sa značenjem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa Posavine.

"Vjerujem kako ćemo ovom manifestacijom pokazati široj javnosti bogato kulturno naslijeđe naših predaka, kulturnu riznicu, tradiciju i ljepotu prirode Posavine koja je bogata kulturno povijesnom baštinom, značajno obogaćena povijesnim susretima raznih nacionalnih kultura. Istina, moramo još puno toga raditi kako bi naše materijalno i nematerijalno blago sačuvali i valorizirali u svim segmentima." naglasila je, prilikom otvaranja, ministrica Zora Dujmović.

Dobrodošlicu brojnim gostima poželio je koordinator ove manifestacije Mario Oršolić, predsjednik OV Orašje: "Mi u Posavini smo ponosni na svoje kulturno naslijeđe i ova manifestacija će biti poticaj kako bi još više radili na očuvanju, razvijanju, promicanju i prezentaciji naše kulturne baštine."

U sklopu manifestacije tradicionalno se organizira edukativni program “Mladi i nasljeđe – Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu” u kojem je ove godine sudjelovalo 135 osnovnih i srednjih škola iz Federacije s više od 1100 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova. Program je važan jer potiče mlade na zaštitu, brigu i ljubav za kulturno povijesno naslijeđe BiH. Izložba učeničkih radova i dodjela diploma nagrađenim učenicima održana je u Dvoru u Tolisi, a nakon svečanog otvorenja u hotelu Navis u Orašju, uslijedio je obilazak kulturnih i prirodnih znamenitosti Posavine.

Gosti su prvo otišli u džamiju Aziziju u Orašju, a zatim su se upoznali s tehnikama tradicionalnog ribolova na rijeci Savi. Posjetili su i Crkvu Uznesenja Marijina u Tolisi koja je dugo vremena bila najveća crkva u BiH, a prezentirane su im posavske pjesme i tradicionalni posavski specijaliteti kod veselih članica KUD-a Ravnica - Čipkarica. Uz to što pjevaju pjesme posavskoga kraja, one su predstavile i svoje rukotvorine izrađene od čipke. Programom je bila predviđena i pletarska radionica, jer Posavina je poznata po proizvodima od pruća - korpe, košare, stolice, a sve obilazak je završio posjetom Maloj vijećnici - Belediji u Odžaku, navodi se na općinskim stranicama. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:06