StoryEditor

Otkazana hitna sjednica Zastupničkog doma PS BiH

Piše D  /  24.04.2018., 11:04h

Podnositelji zahtjeva za hitnu sjednicu su poslanici: Saša Magazinović, Denis Bećirović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Jasmin Emrić i Damir Bećirović.

Međutim, sjednici nije prisustvovalo nekoliko ministara kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je u Sloveniji. On je zadužio direktora Direkcije za europske integracije (DEI) BiH Edina Dilberovića da se obrati Parlamentu, piše N1.

"Ako Vijeće ministara i ona ministarstva na koji se izvještaj odnosi ne prisustvuju, ne znam na koga se odnosi ovaj izvještaj", kazao je Nikola Špirić. 

On je predložio da se sjednica odloži dok sjednici ne budu prisustvovali Zvizdić, i svi ministri.

Zastupnik Sadik Ahmetović kazao je da izvještaj Europske komisije za 2018. godinu zaslužuje hitnu sjednicu.

"Mislim da ovo zaslužuje prisustvo cjelokupnog Vijeća ministara, ovo je djelo Vijeća ministara. BiH je prije deset godina bila ispred zemalja koji su sada u kandidatskom statusu. Koliko znam da je glavni vanjskopolitički cilj ove zemlje ulazak u EU. Mislim da su predsjedavajući Vijeća ministara i svi ministri morali biti ovdje", kazao je Ahmetović.

Kako je naveo, ovakav odnos Vijeća ministara nije odnos prema potpisnicima incijative već odnos prema državi BiH i njenom glavnom vanjskopolitičkom cilju.

"Mislim da je ovo prisustvo obavezno, da možda treba dati pauzu da Kolegij osigura prisustvo predsjedavajućeg i ministara", kazao je Ahmetović.

Mladen Bosić je naveo da se predsjedavajući Denis Zvizdić nalazi u Sloveniji, ali je kao predstavnika imenovao Dilberovića.

Mirsad Isaković je kazao da je današnja točka veoma važna i zato je dobila status hitne sjednice. 

"Ovdje su zastupljena sva ministarstva. Bit ću možda nekorektan, zaista nekorektno da predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici ne prisustvuju ovakvoj sjednici koja je od velikog značaja. I članovi Predsjedništva su trebali da budu", kazao je on.

Kako je naveo Mirsad Đonlagić, neprihvatljivo je da gospodin Wigemark predaje izvještaj Kolegiju, a da pri tome zastupnici nemaju nikakve informacije po tom pitanju.

"Taj izvještaj se mogao predati u ovoj sali. Vrlo je važno da svi oko ovoga raspravljamo. Smatram da je ova sjednica izuzetno značajna i da na njoj trebaju biti prisutni svi. Ali ko će poštovati naš zakon kada mi sami sebe ne poštujemo".

Borjana Krišto je navela da je kao član Kolegija dobila prezentaciju europskog izješća, odnosno sažetak.

"Mi nismo dobili izvješće. Molim vas da budemo ozbiljni, da se pridržavamo točke dnevog reda", navela je ona.

Nikola Špirić je kazao da je sjednica zakazana prije tri dana.

"Nedolazak predsjedavajućeg i većine ministara zapravo govori o njihovom odnosu prema tom problemu. U svakoj normalnoj zemlji ministri se vraćaju u zemlju kako bi prisustvovali. Poštujem točku dnevnog reda, mislim da gubimo vrijeme bez prisustva predsjedavajućeg Vijeća ministara", kazao je Špirić.

Sjednica je na kraju otkazana.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:59